Završen 9. Beogradski međunarodni festival Bosifest

Dodelom nagrada sinoć je završen 9. BOSIFEST, filmski festival osoba sa invaliditetom.

Darko Ivić, direktor festivala, na ceremoniji dodele nagrada rekao je da mu je to omiljeni deo festivala jer može da se zahvali svima koji to zaslužuju.

„Pre svega bih se zahvalio srednjoškolcima koji su prisustvovali svim projekcijama. Naravno, zahvalio bih se i svim ljudima iz filmske industrije koji su nam pomogli. Specijalna zahvalnost ide i sportskoj legendi Zoranu Moki Slavniću jer uvek pomaže mladima i osobama sa invaliditetom. Nadam se da ste uživali u ova tri dana jer ste imali šta da pogledate i da naučite.“

 

Nagrade grčkom, gruzijskom britanskom i nemačkom filmu

Žiri u sastavu: reditelj, pisac i profesor Goran Marković (predsednik), poznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele i talentovana mlada glumica Jovana Stojiljković, nagradili su nekoliko filmova.

Specijalno priznanje dodeljeno je grčkom filmu „Raširenih krila“ (With Open Wings), autora Vivian Papageorgiou. To je potresna priča o ljudskoj potrebi da se uklopi u svoju sredinu, uprkos teškim okolnostima.

Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Vakhtangu Kuntsev-Gabashviliju za gruzijski film „Prozirni svet“ (Transparent World) za neobično duhovito ispričanu priču o osobi sa invaliditetom.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Piteru Midltonu i Džejmsu Spiniju (Peter Middleton, James Spinney) za britanski film „Beleške o slepilu“ (Notes of Blindness). Tu je upotrebljen sasvim nov rediteljski postupak koji ovoj priči daje neobičan oblik, ne smanjujući uzbudljivost samog svedočanstva o svetu slepih.

Grand prix je dobio nemački film „Devojka od peska“ (Sandgirl) autora Marka Michela za dirljivu priču o potrebi da se živi uprkos strašnim okolnostima koje nosi potpuni invaliditet.

 

Devojka od peska – https://vimeo.com/239084341

 

 

Direkcija Festivala je dodelila Specijalno priznanje Lišjaku Pavelu (Pawel Lisiak) za film „Rio ili slom“ (Rio or Bust) jer podržava izražava zahvalnost za podršku sportistima sa invaliditetom i njihovu promociju.

Zahvalnica je dodeljena i novinarkama Radio Beograda Neveni Matović i Tanjuga Mariji Jakovljević.

 

Radionica podrške osobama sa onvaliditetom

Na ovogodišnjem Bosifestu, koji je pod sloganom „Rampa!“ u organizaciji Hendi centra Koloseum održan od 10. do 12. oktobra u beogradskom Sava centru, prikazano je 15 filmova koje je odabrao selektor Goran Radovanović, i to 10 u takmičarskom i pet u revijalnom programu.

U okviru pratećeg programa Festivala održana je radionica – „Uticaj filma na kreiranje stavova prema osobama sa invaliditetom“. Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji i njegov kompletan program posvećen je temama života osoba sa invaliditetom.

Detaljnije informacije o filmovima koji su prikazani i festivalu možete pronaći na zvaničnom sajtu – www.bosifest.rs

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: