Zbog straha od samoće biramo pogrešne partnere

Kažu da je najteže biti usamljen i zbog straha od samoće mnogi će potražiti bilo kakvo društvo ili pristati na vezu s ljudima koji im nikako neće odgovarati!

Strah od samoće truje misli i zbog toga je dosta ljudi u „toksičnim“ vezama, ljubavnim, prijateljskim ili poslovnim. Zbog toga su oni još više usamljeni. Kako izbeći taj cikličan krug?

 

Kada se javlja strah od samoće?

Ljubavna priča iz filma „Doktor Živago“

Kompulzivna potreba za bilo čijim društvom, vremenom može da preraste u opsesivno, fobično ponašanje. Strah od samoće može da bude u vezi sa gubitkom drage osobe. Reciklaža osećanja tuge i boli tako što razmišljamo o njoj traje neko vreme, ali nam društvo drugih pomaže u odvraćanju misli i tome da njen intezitet ne bude toliko jak.

Ipak najvažnije je da se tuga ne potiskuje i da taj period prođe da bi se navikli na život bez drage osobe.

Zabranjena ljubav u filmu „Kazablanka“

Strah od samoće često se dešava i iz iracionalnih razloga, straha od bolesti na primer. Kada osoba misli da je bolesna i sama i da nema nikoga ko bi joj pomogao ako zatreba. Ima i onih koji smatraju da nisu dovoljno sposobni za samostalan život, pa im to stvara osećaj anksioznosti, što ih nagoni da se još više povuku u sebe.

Strah od samoće osećaju i osobe koje smatraju da su bezvredne za druge. Oni koji veruju da će ostati sami ako ne pristanu na neodgovarajući partnerski odnos “ jer ih niko neće hteti”, a ne vrede dovoljno ukoliko nisu u vezi, takođe imaju strah od samoće.

 

Šta kažu terapeuti?

Terapeuti se slažu da je svaki terapijski proces individualan jer je različitih primera mnogo. Najvažnije je da se otkrije koja to uverenja proizilaze iz straha. Ukoliko osoba nije sigurna, terapeut je vodi kroz životnu istoriju, počev od roditeljskih pouka i poruka, pa do eventualnih traumatičnih iskustava.

Strah od samoće najčešće je simptom, kojem treba tražiti uzroke. Paralelno s razrešenjem problema osoba može da uči kako da bude sama sa sobom i da uživa u tim trenucima. Rešavanjem uzroka nestaće i fobične reakcije.

Da li možemo da pomognemo sami sebi?

U situacijama kada osetite strah od samoće pozovite blisku osobu i to podelite sa njom. Kažite sebi nešto pozitivno poput: “Dobro sam, a biću još bolje”.

Bavite se nekim hobijem, pogledajte dobar film, poslušajte neku lepu muziku, pročitajte knjigu, prošetajte se. Ipak, ovo je sve ublažavanje simptoma. Rad na sebi je trajnije i bolje rešenje. Nekad je sa strahom povezana i neka vrsta poremećaja raspoloženja koji može da vodi u depresiju, a tu vam može pomoći floriterapija ili bar olakšati neke trenutke i osloboditi vas stresa.

U svakom slučaju nemojte da gurate problem pod tepih, jer shvatite da sebi morate da budete najvažniji i da u tome nema ničeg sebičnog.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: