Slatki, zdravi i brzi kolači

Želite da spremite kolače za desetak minuta i da iznenadite svoje ukućane? Ovo je recept je dobro znati, posebno ako imate malu decu. Treba vam malo vremena i nekoliko sastojaka koje najčešće imate u kući. A ako, slučajno nemate neki sastojak, možete ga zameniti, drugim, sličnim.
Kolači su ukusni i slatki i neće vas gristi savest zbog prevelike količine šećera.

 

I energija i masti!

Ovi slatki i zdravi kolači spremaju se brzo i lako i odlično su izbalansirani. Možete ih spremiti u bilo kojoj prilici – kada želite da se zasladite, kada je praznik ili ako vam iznenada dolaze gosti. I naravno, bolji su izbor slatkiša za decu, a ne treba vam mnogo vremena za njihovu pripremu.
Najbolje od svega je što ovi kolači sadrže sve što je potrebno za obrok: ugljene hidrate, proteine i masti. U suvom voću i zaslađivaču nalaze se ugljeni hidrati koji vam daju potrebnu energiju, a u puteru od oraha: masti i proteini koji vas duže drže sitim. Cimet im daje dobar ukus i blago zagreva vaš organizam.

 

Potrebni sastojci:

  • 3 velike kašike brusnica (ili suvog grožđa),
  • 3 kašike mlevenog rogača,
  • 1 kasika namaza od rogača i meda,
  • 3 kašike orahovog putera,
  • na vrh noža cimeta i
  • 1/2 kašike meda ili sirupa od agave ili stevije.
Brusnicu, koju je moguće kupiti jedino kandiranu, možete zameniti nekim drugim suvim voćem bez dodatog šećera. Mleveni rogač, možete kupiti u zdravoj hrani. Preporuka je da uzmete organski mleveni rogač, jer je boljeg ukusa i mirisa, a i sitnije je mleven.
Ako ste vegan, med možete zameniti stevijom ili agavom. Čak i da izostavite zaslađivač, vaš kolači će biti dovoljno slatki!
U ovom slučaju, zaslađivač se koristi da bi bolje sjedinio ostale sastojke.

 

Brza i jednostavna priprema

Sameljite brusnice ili suvo grođže u multipraktiku, dodajte rogač, namaz s rogačem i medom, a zatim meljite još malo. Dodajte potom orahov puter i zaslađivač. Izmiksajte sve. Kašikom ili prstima vadite smesu i pravite kuglice od nje.
Na kraju, ako želite, kuglice možete uvaljati u kokosovo brašno ili u mlevene orahe.
A možete ih staviti i u male korpice.
U svako slučaju, treba ih držati na hladnom mestu, da bi ostale stegnute.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: