Želite li da konkurišete za život u eko selu „Magična šuma“?

Da li ste spremni da napustite „civilizaciju“ i da li biste mogli da se prilagodite na život um nekom eko selu, bez struje i toplog tuša? Da li vam je dosta gradske gungule, manjka parkinga i ljubaznih osmeha, tenzije koja se sa posla i ulica prenosi u vaš dom? Pretpostavljamo da jeste, ali ipak vam nedostaje hrabrost da se preselite u šumu?

Nekoliko porodica je skupilo hrabrost da napusti baš sve što ima u gradu i da se odseli u prirodni „kamp“ na Rudniku i počne život u eko selu. Ovo je priča o njima.

 

Prirodni način života za odvažne u eko-selu „Magična šuma“ na Rudniku

Život u eko selu sve je popularniji u svetu, pa i kod nas. Sve je više stranaca koji, u potrazi za mirom i jeftinim komadom zemlje, dolaze u Srbiju da žive jer obiluje lepim i napuštenim seoskim predelima. Promeni stila života teže i mnogi naših, uglavnom mlađi, sunarodnici.

No, da li će im biti po volji što od kuće do prve i jedine prodavnice u kraju, treba 20-ak minuta hoda? Da li će im smetati da spavaju u kolibama od zemlje i pruća, bez televizije i interneta? Mnogima hoće, svedoči 43-godišnji Mario Ćira koji je svoj spokoj našao u zaseoku Štavica na Rudniku, gde je osnovao zajednicu „Magična šuma“ s ekološkim pristupom organizaciji.

 

Promene društva počinju menjanjem sebe

U „eko-selu“ nema posebnih pravila, osim da se radom doprinosi boljitku. Svi rade sve, od okopavanja bašte, do sakupljanja pečuraka i lekovitog bilja. Uvek treba drva za ogrev i kuvanje, nužna je i briga o kozama i kokoškama. Kad se sve postavi pravilno, seosko domaćinstvo je samoodrživo, tvrdi Mario.

 „Ako želite promenu sistema, to je moguće samo ako krenete da menjate sebe i svoje okruženje“ – ističe Mario.

Međutim, za mnoge koji su se okušali kao „eko-seljani“, ispostavilo se da nisu dorasli, naizgled lakom zadatku.

Rođen u Smederevu, posle dugogodišnjeg rada u Italiji rešio je da više ne „rmbači“ 260 sati mesečno, bez obzira koliko angažman u IT sektoru bio isplativ. Sa još dva istomišljenika odabrao je život u divljini, daleko od stresa i civilizacije. Preselio se na Rudnik gde je, malo po malo, formirao uslove za egzistenciju. S „partnerima“ je podigao kuće od blata, posadio bašticu, nabavio koze, živinu, a potom i dva konja. Tri psa i dve mačke zajednicu čine još kompletnijom.

Život u eko selu u Štavici na Rudniku, nazvan je “Magičnom šumom” jer spaja suprotnosti. Dakle, nudi prirodno okruženje, a ne lišava urbanog komfora.

 

Kako preživeti u „divljini“?

Gradski čovek bi u prirodi izumro, jer ne zna ni koja je biljka otrovna, a koja jestiva – naglašava Mario. S druge strane, sistem je osmišljen da se bogati još više obogate, a siromašni žive skoro nedostojanstveno, jer zaboravljaju šta priroda i sloboda mogu da im podare, naravno uz uzajamno davanje.

U „Magičnoj šumi“ kolibice grade prastarom tehnikom kombinacije gline, peska i slame, čime se štiti životna sredina. Struje im ne treba mnogo, a dobijaju je iz solarnih panela. To je pogodnost samoodrživosti i prednost ovog prirode kada, zbog kvara, ostala domaćinstva ispadnu iz elektrosistema. Vodom se snabdevaju iz bunara i s izvora. Imaju veoma funkcionalan tuš koji je za sada, samo leti u upotrebi.

-Poenta je da se čovek vrati prirodi i da se ne izgubi osećaj komfora, jer je on bitan u duhovnom razvoju, kaže naš sagovornik.

Zato je otvoren konkurs za ozbiljne kandidate koji istinski žele da promene svoj način bivstvovanja. Za početak, treba da provedu bar mesec dana u eko selu, da vide da li su stvarno spremni za iskorake.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: