Znate li da vaše emocije izazivaju bol u telu? 

Foto: Afta Putta Gunawan

Emocije mogu izazvati bol u pojedinim delovima tela i prouzrokovati zdravstveni problem. Svaki deo tela, kada nas zaboli, ukazuje na određenu emociju u pozadini, koja nas je „pogodila“. Nešto što smo emotivno preživeli, ali se nismo suočili s bolnim emocijama, pokazalo se kao bol u određenom delu tela. Zapadna medicina, često zanemaruje vezu između tela i uma, duha i emocija.

 

Naučite da “čujete sebe”

Bol često pokazuje da ste pod stresom i da vam tako organizam javlja da ste ga preopteretili. On se često javlja kada nam se događaju neke neprijatnosti, ali i važne stvari u životu.

Pokušajte da „čujete sebe“ kada osetite bol. Probajte da prepoznate svoje misli, emocije i ponašanja koja vode ka simptomima. Pričajte sa bliskim osobama. Idite i na psihoterapiju ako osetite potrebu, jer će vam pomoći da  rasteretiti ne samo um, već i telo.

Ti bolovi i smetnje zaista postoje, ali većina ne razume da su zapravo mehanizam odbrane kojim se emocije izražavaju putem fizičkih simptoma.

 

Određene emocije određuju koji će vas deo tela boleti

Ako vas često boli glava, to je rezultat dugotrajnog svakodnevnog stresa. Bol u vratu signalizira da imate potrebu da oprostite samo ne znate kako.

Težak emocionalni teret uzrokuje bol u ramenu. Probajte da se usmerite na uočavanje i rešavanje problema i raspoređivanje tog dela tereta i na druge ljude u svom životu. Ako vas boli u gornjem delu leđa, to je zbog toga što se osećate nedovoljno emocionalno podržani, nevoljeno i neželjeno ili ne pokazujete da vam je stalo do neke osobe.

Verujemo da mnogo ljudi muči bol u donjem delu leđa, jer on može da znači da ste previše zabrinuti zbog novca.

 

Ako su vam ukočene ruke, “ukočen” vam je i život

Ako su vam ukočene ruke, onda vam je i život ukočen, zapravo, negirate i opirete se nekim prirodnim promenama. Ako vas bole ruke, možda vam fali druženje.

Ukoliko se premišljate oko važnih odluka u životu i suviše ste oprezni, znajte da to izaziva bolove u kukovima.

Verujete li da vas bole kolena jer ste umislili da ste previše važni? Smanjite ego i pomozite drugima i ne tražite im ništa zauzvrat. Ljubomora utiče na pojavu bola u potkolenicama i gležnjevima.

Bol u stopalima izaziva depresija. Sa njom je teško izboriti se, ali ima nekih načina kako da joj se odupremo. Otkrijte nešto što će vam doneti radost, pa bio to novi ljubimac usvojen iz azila ili hobi.

 

Ugodite sebi

Ako imate kućne ljubimce, posebno mačku, sigurno znate da ona može biti veoma korisna u otklanjanju bola.

Pored toga, pokušajte da odvojite malo vremena i opustite se ili da vežbate. Idite kod frizera, pedikira, pročitajte knjigu. Bitno je da to radite svakog dana. Može vam će pomoći masaža koja će opustiti telo, a emocije „naterati“ da se slegnu i umire.

Pored toga, značiće vam i terapije koje otklanjaju stres i popravljaju raspoloženje, začinsko bilje, cvetne esencije i floriterapija, možda neki ples, muzika, šetnja u prirodi…

 

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: