Znate li kada treba jesti voće?

Svako ko želi da promeni loše navike i da nezdravu hranu zameni zdravijom, ovo je idealan trenutak! Voća i povrća sada ima u izobolju i ako želite da povećate količinu sveže hrane i smanjite nezdrave navike. Već danas možete večeru zameniti svežom salatom, a doručak velikom porcijom svežeg voća uz dodatak jezgrastog voća.

No, ako planirate da vam voće bude dodatak uz jelo, evo nekoliko “voćnih”, pardon, važnih pravila kada bi trebalo da jedete prirodne slatkiše!

Voće treba jesti na prazan želudac, a ne posle obroka!

Zašto? Kada pojedete obrok, a potom voće, u vašem stomaku dolazi do zastoja u varenju.  Hrana koja se broz vari (voćke) stiže hranu koja se sporo vari (ostala hrana). Komad voća je spreman da brzo prođe kroz želudac, ali ga u tome sprečava hleb, povrće i sve drugo što se našlo u vašem ručku. U međuvremenu, ceo obrok se raspadne i fermentira.

juicingDakle, jedite ga na prazan želudac i to pre obroka! Kada posle obroka pojedete bananu i kada osetite da vam je stomak „naduvan”, znajte da se to ne bi dogodilo da ste pojeli voće na prazan želudac.

 

Jedino sirovo voće jača imuni sistem!

Voće nije termostabilna hrana i ne može da podnese visoku temperaturu. To znači da u kuvanom voću i kompotima nema vitamina ni minerala. Pečeni badem ili seme bundeve jesu intenzivnijeg ukusa i imaju više masti, ali svakako sadrže manje vrednih materija koje su našem organizmu potrebne.

Jedino sirovo voće nam je potrebno, jer nam daje energiju, čisti organizam, leči nas (zbog velike količine vitamina) i skida kilograme.

 

Plodovi voća su najvažnija hrana!

FrapeNajbolji i najzdraviji sok je sok napravljen od svežeg voća. Zaboravite na koncentrate sokova iz konzervi i kuvano voće, jer kuvanjem se uništavaju vitamini. Sveže napravljen voćni sok, pije se sporo – gutljaj po gutljaj.  Ako cedite sokove, imajte na umu da oni nemaju vlakna i da veća količina šećera brzo stići u krvotok. Jedenje celog ploda je bolje nego pijenje soka.

Ako 3 dana jedete samo voće i pijete voćni sok, videćete koliko će vam se brzo razbistriti misli, a san će vam biti lepši i lakši.

Ukoliko volite smutije ili šejkove, onda bi idealno bilo da veliku količinu šećera (ugljenih hidrata) razblažite prečišćenom vodom i da dodate sveže bademe ili lešnike, kako biste napravili dobro izbalansiran svež obrok.

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: