Znate li kako nas zima leči?

Ako ste ljubitelj leta i volite da gledate u more i sunce, znajte da i hladno vreme kada slušate kako sneg škripi pod nogama ima svojih prednosti, jer i zima leči! Promenljivo vreme i varljive tempertature, kao i promene stanja u organizmu, utiču na naše zdravlje i imuni sistem. Tokom proleća i jeseni, najčešće idemo kod lekara dok leto i zima manje pogoduju za viruse. Norvežani imaju običaj da, čim temperatura padne ispod nule, izvode decu napolje kako bi „ozdravili“ odnosno, ojačali imuni sistem.

No, nije „ubijanje virusa“ na minus 5 jedina blagodet koju nam donosi zima. Kako možete da ojačate organizam tokom zime i priuštite sebi i svojoj porodici mnogo radosti, pogledajte u nastavku teksta.

 

Kako zima leči? Aeroterapijom!

Boravak na svežem i čistom planinskom vaduhu, podstuče cirkulaciju krvi i čisti ceo organizam. Pored toga, na hladnom vazduhu se pročisti i limfa i sinusi. Ako svakodnevno boravite duže od 30 minuta na svežem vazduhu, posebno na planini ili u šumi, to će imati višestruki efekat na vaše zdravlje. Posebno na:

 

Jači mišići i bolja krvna slika!

Boravak u prirodi, posebno na snegu, duga hodanja, penjanje uz planinu i svi zimski sportovi ojačaće mišiće na nogama i rukama. Dugim hodanjem zatežu se trbušni mišići, kao i mišići na leđima. To će, takođe, uticati na jačanje celog organizma i bolju kondiciju.

Svima koji imaju loši krvnu sliku, pored probirljivije ishrane, preporučuje se i boravak na planini! Kako tačno zima i planina utiču na krvnu sliku? Prvo, planinski vazduh je, za razliku od gradskog, čist i suv i samim tim je lakši za disanje, te ga možete brže osetiti u plućima. Kada ga udišete vi zapravo, izbacujete toksine iz organizma, a to jača imun sistem.

Da  bi se poboljšala i krvna slika potrebno je da na planini boravite minimum 14 dana. Posle 2 nedelje povećava se hemoglobin i raste broj eritrocita u krvi, te je i vaš ceo organizam jači!

 

Zimske radosti za celu porodicu!

Deca obožavaju zimu, sneg, sankanje i kliskanje. Većina roditelja, odlazi na selo, u planinu, na zimovanje, kako bi deci priuštila što duži boravak na snegu, čistom vazduhu i u prirodi. Na kraju, uživaju svi, jer odmori su periodi života kada je porodica na okupu i kada su svi opušteniji i srećniji!

Zato, uživajte u penjanju uz planinu, šetnjama, igrama i radostima na snegu sa svojim najbližima, jer to osećanje takođe, leči i dušu i telo!

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: