Afro festival – zanimljivosti iz cele Afrike

Jednom godišnje u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, održava se Afro festival, kao najznačajnija manifestacija. Dvadesetogodišnja tradicija i prepoznatljiva kosmopolitska atmosfera čine Afro festival jedinstvenim događajem u našoj zemlji i u regionu. Ove godine Festival će biti održan u subotu i nedelju 23. i 23. juna.

 

Maske, nakit, radionice i koncert

Na programu Afro festivala su izložbe, predavanja, koncerti, putopisni programi, projekcije filmova o kulturama Afrike, muzičke i likovne radionice, kao i tematska vođenja kroz muzejske postavke. Najmlađi posetioci imaće priliku da maštom otputuju u Egipat, Tanzaniju, Ganu ili Obalu Slonovače! Radionice za njih planirane su oba dana od 11 do 17 časova. Nezaobilazan je i Afrički bazar. Na prodajnoj izložbi videćete maske, skulpture u kamenu i drvetu, ručno pravljene i bojene tkanine, slike, nakit, kao i dekorativne predmeteza uređenje enterijera iz različitih krajeva Afrike.

 

Dan muzike, plesa i prijateljstva – Durbar

Najposećeniji program Afro festivala jeste Durbar – koji se, kao najsvečaniji dan obeležava poslednjeg dana festivala. Durbar je vrsta proslave koja se vezuje za tradicionalne kraljevske svečanosti naroda Ašanti u Gani. Tom prilikom uz muziku i ples, odaje se počast precima, obnavljaju se veze sa narodom, slavi jedinstvo i prosperitet čitave zajednice. Kraljeve, kraljice, starešine i druge zvaničnike u najsvečanijim odorama,  prate bubnjevi, pesma i ples. Na sličan način, Durbar u Muzeju afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu, ali i internacionalnu i lokalnu zajednicu.

 

Afro festival i raskošne kulture i kuhinje

Kroz umetnosti, zanate i suvenire, ali i kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti predstaviće se ambasade afričkih zemalja u svoj raskoši kultura čije riznice prezentuju. U bašti Muzeja posetioci će imati jedinstvenu priliku da probaju hranu koja dolazi iz različitih delova Afrike. Ove godine učestvuju  ambasade Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, a gosti su Ambasada Brazila i Konzulat Jamajke.

 

Tradicionalni ples i veštine

Kraljevina Maroko i trupa Ahvaš iz Imintanuta ove godine zauzima posebno mesto na Afro festivalu. Ona će predstaviti tradicionalne berberske plesove i pesme iz okoline Marakeša.

Zanimljiv će biti i prikaz afro-brazilske veštine kapuere i plesa makulele sa poludugim drvenim štapovima.

Tako da, ukoliko želite na jednom mestu da vidite i doživite celu Afriku, vikend od 10 do 18 časova odmah rezervišite za Afro festival.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: