Da li često osećate glad bez razloga?

pizza-with-meatDa li često osećate glad? Čak i ako ste  pre samo pola sata smazali kesicu čipsa i popili gazirani sok? Vaše navike, okruženje i način ishrane mogu dovesti do nezasitog apetita. Premalo sna i previše stresa vas takođe čine gladnima…

Hormoni i raspoloženje, čak i veličina pribora za jelo vas čine gladnima… A ponekad i samo pogled na hranu! Znate li kako se to može rešiti ili izbeći?

Prema zvaničnim istraživanjima postoji nekoliko razloga zašto ste stalno gladni. Ujedno vam dajemo i nekoliko predloga kako da rešite ovaj problem!

 

Šta je prava glad?

„Glad nije samo potreba za hranom kojom se zadovoljavaju fizičke potrebe. Mnogobrojni psihički, biološki i drugi faktori utiču na glad i navihunger-brain-opssesionke u ishrani“ – kaže Aner Tal, istraživač u laboraratoriji za hranu na Univerzitetu Kornel.

„Ako svakog dana ručate u 2 popodne, osećaćete potrebu za hranom u to vreme, iako baš i nemate biološku potrebu za jelom“ – nastavlja Tal. Jedite tokom celog dana i vaše telo će polako naučiti da očekuje hranu i žudi za njom, stalno…

Šta je to što vas uopšte navodi da jedete sve vreme? Vaš izbor hrane ima veliku ulogu u tome, kaže dr Belinda Lenerc, endokrinolog i istraživač iz bolnice u Bostonu i Harvard Medical School.

 

Treba da jedemo samo kada sm gladni!

HamburgersDokrorka Lorenc kaže da je osnovna uloga gladi je da nas navede da konzumiramo hranu kako bismo održavali stabilnim nivo raspoložive energije u krvi. „To se efikasnije postiže kada jedemo masniju hranu, proteine i vlakna, jer se dugo vare“ – kaže dr Lenerc. Doktorka Lorenc ima dosta iskustva u ovoj oblasti jer je rukovodila istraživanjem o uzrocima žudnje za hranom i stalne gladi. Ova hrana pomaže našem telu da održava uravnoženo stanje između obroka. Visoko prerađeni ugljeni hidrati izazivaju metaboličke promene koje nas ponovo šalju u kuhinju ili po grickalice posle jela –  kaže dr Lenerc.

 

Šta je dobra ishrana?

hunger-healthy-foodDr Dejvid Ludvig, saradnik dr Lenerc u bolnici u Bostonu i Harvardu i autor nedavno objavljene knjige „Uvek gladni?“ navodi koje su namirnice loše za nas. Osim što su kalorični, popularne ugljeni hidrati nas teraju da jedemo češće. To su beli hleb, beli pirinač, proizvodi od krompira, zašećereni napici, industrijski pripremljene cerealije, keks i čips i naravno, industrijski šećer.

„Ova hrana zbunjuje prirodne sisteme kontrole gladi u našem telu, a koji inače dobro rade kada jedete hranu koja se sporo vari“ – kaže dr Ludvig.

Za razliku odndustrijske hrane, zeleno lisnato povrće i mahunarke, takođe sporo prolaze kroz digestivni sistem. Reakcija organizma na unos ovih brzo svarljivih namirnica je lučenje velike količine insulina u krvotok, da bi se normalizovao uzburkan nivo šećera u krvi, objašnjava dr Lenerc.

 

Industrijska hrana vara vaša čula i stomak!

cakes-confectionery-„Insulin skladišti šećer i ostale kalorije koje unosite u hrani u vaše masne ćelije. To vas goji i zavarava vaše telo da mu treba više energije da zadovolji telesne potrebe, a posedica toga je glad“ – kaže dr Ludvig.

Naravno, ovo nije lako izbeći, jer smo u današnje vreme okruženi izobiljem hrane dostupne u svakom trenutku. Dokorka Lorenc dodaje da i kada vidimo ili osetimo miris hrane, to može da „zapali“ naš mozak i telo i dovede do pokretanja „nahrani me“ procesa. To znači da gledanje TV emisije o kuvanju ili pogled na grickalice i kolače, može izazvati osećaj gladi koji bi inače ostao uspavan da niste bili izloženi ovim iskušenjima.

 

Zašto je uvek dobro imati jabuku ili bananu u rezervi?

hunger-appleRezultati mnogobrojnih istraživanja pokazuju da industrijski prerađena hrana, naročito šećer, mogu razbuktati sisteme za nagrađivanje u mozgu. Slično kao i cigarete, droga ili bilo koja druga supstanca koja izaziva zavisnost, te i ne čudi što mnogi provode dane uz kesice keksa ili čipsa.

I na kraju, šta možemo učiniti da promenim ovo?

Za početak, zamenite industrijski prerađenu – zdravom hranom, bogatom korisnim mastima, proteinima i vlaknima. Istraživanja sugerišu da meditacija, brza šetnja, joga ili fizičke vežbe mogu da odagnaju glad! Takođe, držanje hrane van domašaja oka i frižidera mogu da pomognu u suzbijanju stalne gladi.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: