Da li je veganska ishrana prirodna za čoveka?

Sve više je polemike u javnosti o tome da li je veganska ishrana dobra za nas ili smo po prirodi „svaštojedi“ kojima su potrebne i namirnice životinjskog porekla? Da li je biljna hrana prirodna za čoveka ili smo u deficitu s nekim materijama, ako nam ishrana ne sadrži namirnice životinjskog porekla? Bez obzira na svo znanje koje smo „pokupili“ od porodice, iz medija ili iskustva, ovako ozbiljna tema traži i stručnog sagovornika. Zbog toga smo i odgovore na ova pitanja potražili od nutricioniste Stanislava Saše Malića koji je i sam probao raznovrsne načine ishrane.

 

Šta jedemo, a šta nam je priroda dala?

Veganaska ishrana je naša prirodna ishrana jer smo savršeno stvoreni da skupljamo, jedemo i varimo plodove biljaka, odnosno celovito i sveže voće i povrće. Ako samo malo bolje pogledamo našu anatomiju i fiziologiju postaće nam apsolutno jasno da smo mi prirodni biljojedi.

Svakoga ko zagovara meso kao čovekovu hranu, pozivam da ulovi svoju hranu ali samo sa onim što mu je dato od strane prirode, svojim oštrim zubima i noktima, ističe Saša.

Meso i proizvodi životinjskog porekla prave acido reakciju u našem organizmu. Drugim rečima, oni ruše PH vrednost naše krvi i naših tkiva i organizam nam postaje kiseo. Ovo je siguran put ka bolesti. Izbacivanjem mesa i svih životinjskih proizvoda iz naše ishrane, mi se vraćamo u prirodan balans i to na ćelijskom nivou. Postajemo alkalni. Izbacivanjem mesa dobijamo nazad naše ZDRAVLJE.

 

Da li vegani jedu med?

Med je slatka sirupasta materija dobijena od preradjenih sokova u pčelinjem želucu. Med je u suštini koncentrat šećera koji izaziva blagu – acido reakciju, tj. opet onu istu kiselost organizma koja nas vodi u bolest. Ako volite slatko, jednostavno je, zamenite med javorovim ili agavinim sirupom.

Sirova biljna ishrana je apsolutno savršeno kreirana da zadovolji čovekove potrebe u bilo kom njegovom uzrastu. Priroda se dobro pobrinula za nas i dala nam izobilje divne i ukusne hrane. Problem je nastao kada je čovek odlučio da obradjuje već savršeno dizajniranu hranu i da konzumira hranu koja pre svega nije namenjena njemu nego drugim vrstama i životinjama. Sve dok se hranite celovitim, svežim i zrelim plodovima voća i povrća nemate ni jedan razlog da se brinete za svoje i zdravlje svoje dece.

 

Veganska ishrana kroz lično iskustvo!

Kako bi otkrio šta je prava čovekova hrana, godinama je eksperimentisao sa različitim načinima ishrane. Dugo se hranio kao vegeterijanac jedući samo biljke i ponekad konzumirajući jaja i sireve.

„Prelaskom na sirovu biljnu ishranu, moje oči su se napokon širom otvorile i posle samo par dana ovakve ishrane bilo mi je apsolutno jasno šta je to čovekova prirodna hrana“- kaže Saša.

Od tog trenutka ovaj nutricionista trudi se, da svoja otkrića podeli sa svima, jer veruje da su zdravlje, mir i blagostanje koje donosi sirova veganska ishrana pravo svakog živog bića.

 

 

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: