Korisni saveti: garsonjera kao lep i funkcionalan stan

librery

Kako garsonjeru pretvoriti u funkcionalan stan?

Želeli biste da vaša garsonjera postane lep i funkcionalan stan, ali imate previše stvari, garderobe i polica? Sređivanje velikog prostora pravo je uživanje, a sređivanje malog stana, može biti prava umetnost! Svakako je lakše napuniti i opremiti dom od 120 m2 ili u 300 i učiniti ga lepim i finkcionalnim, nego garsonjeru od 27 m2 ili jednosoban porodični stan od 45 m2. Što je više stanara, a prostor manji, tim pre funkcionalnost postaje važnija u odnosu na dizajn i estetiku.

plakarNo, nije neophodno da mali stanovi budu „velike ostave“ pune kesa i kutija i nameštaja naslaganog jednog do drugog. Arhitekte iz dana u dan pronalaze razna rešenja kako mali stan učiniti funkcionalnim, a dizajnerske ideje ga čine, svakako lepšim i interesantnijim. Evo nekoliko trikova kako da se bolje organizijete u malom prostoru…

 

table-and-chairs

Rasklopiva trpezarija

Za sto i tolice koji su nam neophodni u stanu, uvek treba odvojiti dosta prostora. U malim stanovima, to može biti problem, posebno kada je potrebno postaviti sto za četvoročlanu porodicu. No, i za ovo postoji rešenje. Najbolji izbor je kompatibilan set, odnosno, stolice koje mogu doslovno, da se uklope u sto (tačnije da se uvuku pod sto) i postanu celina. Najviše modela ovakvih garnitura ima švedska kuća Ikea, koja pravi nameštaj prilagođen za svaku kvadraturu i svačiji džep. Dakle, neka funkcionalno bude i lepo dizajnirano i povoljno za kupovinu.

table

 

Stare gajbe kao nov sto?

Druga ideja, koja je lako primenljiva i kojom ćete uštedeti na kućnom budžetu, su stare gajbe za voće. Njih lako možete preurediti dekupažom ili, ako vam to nije blisko, onda ih možete prelakirati ili prefarbati i složiti u višenamenski klub sto. Naravno, veličina i broj gajbi biće uslovljeni prostorom kojim raspolažete. Dakle, sto možete napraviti spajanjem 2 gajbe i dodavanjem nogara ili točkića, ili spajanjem 4 gajbe i dodavanjem nogara i nekog ukrasa, cveća, saksije, ukrasnog kamenja u prazan prostor između gajbi.

 

Ako ne sto, onda napravite plakar ili police…

closetOd istog materijala možete napraviti i plakar, ormar ili police koje ćete okačiti na zid (kako biste dodatno uštedeli na prostoru) ili im dodati nogare i postaviti gde želite u stanu ili na terasi. Ovo može biti dobra polica za knjige, ukrase koje imate, pa čak i garderobu.

pants

Kako složiti garderobu?

Drugi problem malih stanova su garedroberi  i stvari za višečlanu porodicu. Plakari ili garderoberi, obično su prepuni stvari koje su nabacane jedne na druge. Leti se zimska garderoba pakuje u kese ili kutije, a letnja zauzima mesto u plakaru i tako iz sezone u sezonu. Pantalone su često, naslagane jedne na druge, ukoliko na vešalicama nema mesta za njih. No, kada se dobro organizuje garderobe, na isti prostor možete staviti mnogo više pantalona. Kada biste umesto vešalica koristili kuke (kao na slici), dobili biste više mesta za džins pantalone, na primer.

 

Držači iz kancelarije kao držači za nakit

Ženski nakit se nalazi svuda, po svim fiokama u plakaru ili tolatetu, u kutijama, kesama, na policama, itd. Da biste lepo poslagali narukvice, iskoristite držače za ubrus. Njih možete i sami napraviti od jake žice, tako da imate stabilno postolje u donjem delu, i držač za narukvice, u gornjem delu. Ukoliko želite da držač izgleda malo bolje, naručite kod stolara držač od drveta koji ćete ofarbati u omiljenu boju. Na taj način vaš nakit će biti uvek na jednom mestu i uredno složen, a držač će biti u skladu s bojama u vašeg doma.

useful-ideas

Druga, dobra ideja pomoćiće vam da uredite pismo-tašne ili manje tašne da ih spakujete na jedno mesto. Jednostavno, u držače za fascikle ili papire poređajte vaše tašne. Na ovaj način možete spakovati nekoliko tašni u jedan držač i koje neće biti razbacane po ormanu.

Druga ideja je da vaše narukvice naređate na držač za ubrus, tako će sve biti na jednom mestu i veoma vidljive.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: