Hormoni i ishrana: ove namirnice loše utiču na hormone!

Hormonski disbalas može ostaviti ozbiljne posledice na naš organizam i raspoloženje, a samim tim i naš život.

Poremećeni hormoni utiču na poremećaj rada štitaste žlezde, varenja, pojavu celulita, suve kože, aritmije, cirkulacije… Tačnije, hormoni igraju najznačajniju ulogu u funkcionisanju celokupnog organizma, u svakom trenutku, a posebno u pubertetu, klimaksu ili kada želite potomstvo.

Veliki uticaj na hormone ima naš izbor hrane, a ovo su namirnice o kojima posebno treba voditi računa.

 

Mleko i mlečni proizvodi drugih sisara nisu za čoveka!

„Treba vam kalcijum, a njega ima u mleku“ – često možete čuti ovu rečenicu, međutim, istraživanja „Velike kineske studije“, dr Kembela, pokazuju suprotno! Evropljanke su u konstantnom deficitu s kalcijumom, iako se u Evropi koriste mlečni proizvodi od kravljeg i kozjeg mleka. Drugo, Tajlanđanke imaju odličan hormonalni status u 4o-toj i 50-toj godini, iako ne koriste mlečne proizvode, za razliku od žena iz Evrope koje od malena unose mlečne proizvode u ishrani.

Jednostavno je – mi pijemo mleko druge vrste sisara koji imaju drugačiji hormonalni status i drugačije se razvijaju od nas! Kompleks hormona krave, ovce i koze, jednostavno nije isti kao naš, a to pravi zbrku našem endokrinom sistemu.

 

Šećer 

Druga loša namirnica koja utiče na hormonalni disbalans je šećer. Kada jedemo šećer, uključujući i glukozu, naše telo mora da proizvodi insulin kako bi ga prebacilo u energiju.  Međutim, prevelika proizvodnja insulina može dovesti do rezistencije, što prouzrokuje Dijabetes tip 2.

Drugo, previše šećera loše utiče na lučenje globulina, a globulin vezuje višak estrogena i testosterona za krv.

Kada je nivo insulina nizak, onda pada i novo ovih hormona. Ali, kada insulin poveća nivo ovih hormona, onda se oni transformišu u salo na stomaku.

Stevia

Ako šećer nije dobar, da li je dobra njegova zamena – stevija? Ne, jer i ona, ako se unosi svakodnevno, loše utiče na endokrini sistem. Prema navodima „Mindbodygreen“, stevija se nekad koristila da spreči trudnoću. Ne može se reći da je kontraceptivno sredstvo, ali ako želite decu, imajte na umu njen uticaj na hormone.

 

Soja

Ako ne valja kravlje mleko, da li je soja bolja? Soja nije baš najbolji izbor za svakodnevnu upotrebu, čak ni organska ni domaća. Ona remeti rad endokrinog sistema i izaziva sličnu hemijsku reakciju u telu kao i poremećaj estrogena. To može loše uticati i nekontrolisan rast ćelija. Ona stalno šalje signal organizmu da smanji proizvodnju estrogena, što dovodi do smanjenja ovulacije.

 

Crveno meso

I na kraju, namirnica koja najviše utiče na hormone – crveno meso! Žene koje imaju cistične jajnike, bi trebalo da razmisle dobro o svom izboru namirnica, posebno mesa. Crveno meso loše utiče na regulaciju testosterona i hormona koji imaju značajnu ulogu u seksualnom životu. Smanjen seksualni libido?

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: