Hrana sutrasnjice i kuvarski maraton

„Hrana sutrašnjice“ naziv je projekta trogodišnjeg projekta  koji su zajedno osmislili i realizovali Švedski institut i Ambasade kraljevine Švedske. Projekat je uključio mnogobrojne lokalne preduzetnike, opštine, javne insitucije i medije u Srbiji.

„Hrana sutrašnjice“ pojašnjava i probližava ciljeve održivog razvoja, upravo kroz hranu. Kuvarski maraton, koji se održava biće završetak ovog projekta.

 

Hrana sutrašnjice se ne baca!

U protekle tri godine projekat je, na različitim lokacijama u Srbiji i regionu, okupljao i edukovao mnogobrojne učesnike. Projekat jre povezao male proizvođače hrane, poljoprivrednike, start-apove, restorane, kuvare, eko-aktiviste, medije i blogere. Inspirisao ih je i da pristupe proizvodnji i konzumaciji hrane na ekološki i održiv način i postanu svesni da se velika količina hrana bespotrebno baca!

Milica Ličina

Kuvarski maraton – Cookathon – prvi put će okupiti u timove i profesionalne kuvare, blogere koji pišu o hrani i učenike kulinarstva.  Timovi će imati zadatak da u Metro HoReCa centru osmisle i skuvaju dva jela kroz koja će pokazati neke od ciljeva održivog razvoja: jela moraju biti od lokalnih i sezonskih namirnica. Jedno od dva jela koja sprema svaki tim, mora biti „zero waste“ – jelo od ostataka hrane, kako se ništa ne bi bacilo.

Preporuka učesnicima je da koriste što više voća i povrća s lokalnog podneblja i da se, jela koja spremaju učesnici, uklope u budžet od 2 400 dinara.

Ovo kuvarsko takmičenje iznedriće i prvi održivi kuvar koji će predstaviti recepte u skladu sa Agendom 2030.

 

Hrana sutrašnjice čuva planetu!

 

U četvrtak, 17. oktobra održan događaj koji je najavio Cookathon. Tom prilkom, u centru za delikatesna istraživanja „Kompot“ prvi put sreli food blogeri, učenici Ugostiteljske škole iz Beograda i profesionalni kuvari. Formirani su  i timovi koji će osmisliti zajedničke recepte za Cookathon.

Pored knjige recepata koja će se štampati posle ovog takmičenja, predviđeno je da se objavi i kratak film kojim će se predstaviti ceo projekat.

Od poznatih blogera u projektu učestvuju: Maja Petrović, Danijela Pantić Conić i drugi.

Pogledajte i ovo

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: