Hrana za mozak i kako se izboriti s Alcehajmerom?

Ako ste se nekada zapitali kako se izboriti s Alchajmerom, kako preduprediti  bolest i šta je dobra hrana za mozak, odgovore na ova pitanja daje naučni časopis za ishranu i mnogobrojna istraživanja urađena širom sveta.

Naime, naučna istraživanja su dokazala da se bolest može preduprediti ili izbeći probranom ishranom. To podrazumeva unošenje veće količine pojedinih namirnica koje odlično deluju na rad naših moždanih ćelija. Savetuje se i svakodnevni trening za mozak, kao što su čitanje knjiga, pisanje i vežbe memorije.

Sažetak odabranih istraživanja Eva i ja prenosi vam u narednim redovima.

 

Šta je dobra hrana za mozak, a šta je loša?

Loša ishrana i stresan načina života, sve više prouzrokuju bolesti u umor. Činjenica je da veliki broj ljudi u svetu ima problema s pamćenjem, ponašanjem ili komunikacijom usled neadekvatne aktivnosti ili bolesti mozga.  Ipak, neki od problema u radu moždanih ćelija mogu se preduprediti unošenjem dobro izabranih namirnica.

Na prvom mestu, tu su orašasti plodovi – pokazuju naučna istraživanja. Orah, lešnik i badem sadrže materija koje unapređuju rad mozga i povoljno utiču na bolju signalizaciju i povezanost unutar neurona. Poznato je da korisne masnoće iz hrane poboljašavaju razvoj mozga kod dece i bolji rad kod odraslih. Te zdrave masnoće se nalaze u: avokadu, kokosu, orašastim plodovima i semenima i namirnicama biljnog porekla.

Namirnice životinjskog porekla nisu poželjne u ishrani jer negativno utiču na krvne sudove, gojaznost, hipertenziju i generalno, srčane bolesti kod odraslih.

Postoji čak i teorija da crveno meso izaziva Alchajmerovu bolest.

 

Blagodeti raznog voća, povrća i začina

Nar je jedna od voćki čija blagodet na mozak i zdravlje su ogromni! Osim što ima veliku količinu vitamina C, dokazano je da nar pozitivno utiče na lečenje nekih vrsta kancera i da je pun antioksidanasa koji sprečavaju razvoj slobodnih radikala u mozgu!

Kurkuma je odlična za celokupan organizam, te i za rad naših moždanih ćelija. Ovaj začin je u Inidiji nezaobilazan u svim jelima, gde se veruje da se tako sprečavaju mnogobrojne teške bolesti, poput kancera i nekih nepravilnosti u radu ćelija u mozgu koje potom dovode do razvoja kancera. Međutim, da bi ispoljila svoje zdravo dejstvo, obavezno je treba koristiti u kombinaciji s biberom!

Dobra hrana za mozak je i crveno grožđe i sok od crvenog grožđa.

Na listi poželjnih namirnica su i borovnice, đumbir, probiotik, avokado i sve što sadrži koenzim Q 10 (COQ10).

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: