Istine i zablude o mesnoj ishrani

Da li ste nedavno promenili ishranu i prešli u vegetarijance ili vegane i ubrzo se našli u lavirintu istina i zabluda o mesnoj ishrani? Zabrinuli ste se i zbog čestih pitanja o vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani i svega onoga što često čujete u medijima? Na primer, koliko puta su vas pitali: „A odakle uzimaš proteine?“ ili „Unosiš li dovoljno vitamina B12?“ A da, tek priče o gvožđu, kalcijumu, vitaminima…

Zabluda o mesnoj ishrani je mnogo, kao i predubeđenja o vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani. Dobar deo tih mitova stvaraju same industrije mesa, mleka i mlečnih proizvoda, jaja… Nasuprot tome, dobar deo ovih predrasuda svakodnevno, demantuje sama priroda mnogobrojnim primerima.

Evo nekih odgovora iz prirode!

 

Gde sve ima proteina?

Činjenica je da u, skoro svom namirnicama ima proteina (belančevina), ugljenih hidrata (šećera) i lipida (masti). Naravno, u različitom odnosu. Mahunarke su najbogatije proteinima, tj. belančevinama, zatim pečurke.

Za razliku do mesa, one neće loše delovati na srce i krvne sudove niti na nastanak gojaznosti, reumatitisa, dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, alchajmerove bolesti i mnogih drugih bolesti čiji nastanak je povezan s mesnom ishranom.

Ako vam postave ovo pitanje, pitajte ih da vam objasne zašto su najveće i najjače životinje u prirodi biljoljedi? Odakle krava, slon ili nosorog uzimaju proteine kada ne jednu ni meso niti piju mleko, osim kao mladunčad? Iz biljaka, naravno!

 

Vegani su anemični, a životinje biljojedi nisu?!

Ovo je još jedna od zabluda koju je stvorila, mesna indsutrija. Istraživanja su pokazala da povrće bogato C vitaminom i voće, poput limuna i nara, znatno povećava razgradnju gvožđa. Evo zanimljive statistike:

  • kelj sadrži 14 puta više gvožđa od mesa,
  • spanać sadrži 11 puta više gvožđa od mesa,
  • jagode, kupus, paprike i krastavac sadrže znatno više gvožđa nego meso!

Mleko i mlečni proizvodi loše utiču na razgradnju gvožđa i ne savetuju se anemičnim osobama. Isto važi i za kalcijum! Drugo, čovek uopšte ne može da apsorbuje kalcijum iz kravljeg mleka, jer je reč o drugoj vrsti sisara i drugačijem sastavu mleka od majčinog!

 

Ah taj kalcijum u mleku!

Profesor Vajt (Walter J. Veith) poznati naučnik, tvrdi da se kalcijum iz mleka drugih sisara apsorbuje maksimalno 25%, dok 75% samo prođe kroz nas, uzrokućući mnogo štete organizmu. Dakle, tačno je da u mleku ima kalcijuma, ali je tačno i da mleko krave nije dobro za čoveka, već za tele! Isto potvrđuje i čuvena „Kineska studija“ dr Kembela i dr Kembela istraživanjem o bolestima i ishrani u celom svetu. Naime, osteoporoza (bolest koja nastaje usled nedostatka kalcijuma) javlja se u zemljama gde se najviše pije kravlje mleko, a ne u pojedinim azijskim zemljama gde se pije sojino mleko! Najbolji izvori kalcijuma su: zeleno, lisnato povrće, semena, posebno susam, itd.

 

 

A nedostatak vitamina, posebno B12?

Činjenica je da su se mnoge industrije fokusirale na vegane, jer su odstupili od proseka, izbacili su „uobičajen“ način ishrane i otvaraju nove teme za istraživanja. No, činjenica je da su i oni na mesnoj ishrani, takođe u deficitu s velikim brojem vitamina, uključujući i B12. Tu jednostavno, nije reč o mesu, več o konkretnom vitaminu koji nedostaje organizmu iz raznih razloga. Najpre, sve je više GMO hrane, pesticida i herbicida, zatim, antibiotika,  konzervansa i veštačkih aroma u namirnicama, a sve manje onoga što nam priroda daje da budemo zdravi i otporni na bolesti. Tačno je da B12 vitamin češće stvaraju bakterije na namirnicama životinjskog porekla, ali nije tačno da se ne može naći i na biljkama. Taj vitamin, dakle stvaraju bakterije. On nije prisutan u životinjama! Suština je, da se ponekad, možda ne treba previše opterećivati higijenom organskih namirnica.

Deficit vitamina može nadoknaditi i korišćenjem prirodnih semena bilja, poput Soula, koji ima sve minerale i antioksidanse koji su nam potrebni.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: