Kako izabrati dobru kozmetiku i šminku?

Foto: Freestocks.com

Zanimljivo je koliko vremena provodimo birajući namirnice i spremajući zdravu hranu, dok na kozmetiku i šminku manje obraćamo pažnju, iako sve što nanesemo na kožu, takođe ide u naše telo! Činjenica je da koža brzo apsorbuje sve što se na nju nanse, a kozmetika sadrži i veštačke sastojake i koznervanase. Jeftina kozmetika koja je često, kopija skupim robnim imenima, pravi se od veoma problematičnih sastojaka. Njen glavni cilj je da što duže traje na licu i da se „raspadne“ prilikom transporta i prodaje. A kako će se sve to odraziti na vašu jetru i ceo organizam, o tome najviše treba da brinete vi! Proizvođačima je zdravlje korisnika, uglavnom u drugom planu!
 

Šta garantuju certifikati za organsku kozmetiku i šminku?

Za razliku od „masovne“ kozmetike i šminke koje se fokusira na efekat, kompaktnost i trajnost, prirodna kozmetika i šminka fokusiraju se na negu i zaštitu lica. Organska kozmetika treba da sadrži minimum 95% sastojaka biljnog porekla i 10% sastojaka organskog porekla. Zbog toga je važno da kozmetika koju kupujete ima neki od certifikata koij vam garantuje da se u njoj ne nalaze veoma opasne, pa čak i kancerogene supstance.

Kozmetika s certifikatima ECO CERT Greenlife, CosmeBio i druge, garantuju da se u kozmetici neće naći namirnice poput: parabena, žive, feniksietanola, derivata nafte,  sredstva za bojenje i materije petrohemijskog porekla.

 

Organska šminka

Foto: Linda Prebreza

Organsku šminku i prirodnu šminku prepoznaćete najpre po sastavu, a potom i po trajnosti i efektima. Naime, ne očekujete da prirodan puder može da ima veliku moć prekrivanja kao šminka poznatih proizvođača. Za razliku od prirodne, puderi poznatih marki traju ceo dan, veoma zatežu lice i teško se skidaju.

Prirodni puderi sadrže specifični kombinaciju prirodnih konzervanasa, poput ulja i biljnih alkohola. Lepo se nanose na lice (zbog ulja i minerala), no njihova tekstura nije toliko kompaktna i suva. Ako imate veće probleme na licu, biće vam potrebna kombinacija tečnog i kompakt pudera da biste pokrili nedostatke i da bi vaš puder ostao na licu ceo dan.

 

Zašto se proizvodi loša kozmetika za bebe?

Foto: www.kreativnaindustrija.com

U modernom potrošaškom društvu, sve je prodaja i trgovina, pa i kozmetika. Bez obzira na to da li je reč o kozmetici za bebe, decu ili odrasle, sastav kozmetike diktiraju uslovi tržišta a ne uticaj na zdravlje!

Umesto kozmetike sumnjivog sastava, za novorođečad, najbolje je koristiti samo vodu i prirodna ulja za negu tela, poput kokosovog.

Tokom leta, možete koristiti prirodna ulja sa zaštitnim faktorom, a za kupke i šampone birajte kozmetiku koja ne peni!  Što manje pene, to bolje za dete!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: