Jastuci – svileni, pamučni, čupavi – za svaki dan i noć!

Jastuci ukrašavaju svaki krevet, fotelju, stolicu i prostor u kojems se nađu. Veoma su praktični i jednostavni za izlaganje, a imaju više namena, kao i tabure.

No, pored svih namena zbog kojih koristimo jastuk – za ukras, da ih podmetnemo ispod leđa ili nogu – najvažnija je njihova funkcionalna upotreba. Jastuci se koriste, najčešće za spavanje ili popodnevnu dremku, kada na primer, prilegnemo u dnevnom boravku.

U poslednje vreme jastuci su dobili još jednu namenu, a to je da nas zabave ili prenesu poruku o vlasniku prostora!

 

Svileni jastuci u spavaćoj sobi

Za spavaću sobu i francuske krevete, najčešće se, pored jastuka za spavanje, koriste i ukrasni od svile. Taj fini, veoma prijatan, a često i skup materijal, nije previše praktičan za dnevni boravak i zagušljive prostore. Zbog toga je svila postala omiljena u izolovanom, spavaćem delu stana.

Za jastuke na bračnom krevetu je karakteristično da se najčešće uklapaju s posteljinom i bojama u sobi (ili su deo posteljine). Obično ih biraju žene, te imaju i zanimljive, uglavnom tipično ženske detalje na sebi, poput: mašnica, srca, svetova, veza ili čipke, itd.

 

Poruka na jastuku

Nekada se ljubavnici ostavljali poruku  na jastuku, a danas je ceo jastuk poruka! Za ljubavnike, parove ili sve koji ikada kroče u spavaću sobu!

Osim već pripremljenih poruka, tj. odštampanih poruka, postoje i jastuci na kojima, specijalnim flomasterima možete pisati poruke, imena, crtati srca ili šta god poželite! Ovakvi jastuci za spavaću sobu, takođe se prodaju kao deo posteljine.

Druga varijanta jastuka s porukom, jeste jastuk koji se može videti u dnevnom boravku, ako i u kafićima i restoranima koji imaju baštu ili teresu. Za ovakve prostore, na jastuku se pišu najćešće zanimljive ili smešne poruke ili citati poznatih ličnosti!

Crni jastuk s belim slovima najčešće je dobitna kombinacija za zajedničke, veoma posećene prostore! Ne samo da se dobro čita, već se i manje vide fleke!

 

Jastuci s čipkom ili drugim detaljima

Nekada je čipka bila veoma popularan detalj. Svuda ste mogli videti heklane stoljnjake, jastuke s čipkom, haljine, košulje, bluze sa sličnim ukrasnim detaljima.

Sada su ovi detalji, pomalo arhaični ukrasi koji podsećaju na naše bake ili prabake, zar ne? De fakto je reč o lepom i marljivom radu, koji je pregazila industrija.

Druga varijanta ukrasa koja je opstala zahvaljujući masovnosti, jesu detalji koji podsećaju na barokni stil. Osim na zavesama, ove ukrase možete videti i na jastucima u raznim bojama. Imajte na umu da se ne mogu kombinovati sa svim stilovima, već isključivo s klasičnim nameštajem. Zato, ako vam je stan previše moderan, ovakav jastuk možda, ipak nije za vaš krevet!

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: