Kada umetnost leči – blagodeti art terapije

Foto: pixabay.com

Da li ste čuli za lekovita i blagodetna svojstva art terapije? Kreativnost, umetničko istraživanje, igranje i izražavanje bića kroz umetnost pomaže nam da rešimo unutrašnje konflikte, smanjimo stres, osvestimo emocije i ponašanja…

Art terapija poboljšava samopouzdanje i čini da se emotivno, mentalno i fizički osećamo bolje i stabilije.

Foto: Daian Gan

Svaka ekspresivna terapija oslobađa negativnih emocija i donosi zadovoljenje ličnosti i pozitivno ispunjenje.

Zato, slobodno, pišite tekstove, pesme, crtajte, pevajte naglas, igrajte, slikajte koliko god vam duša želi! To je i umetnost i terapija – neophodan izraz za čoveka!

 

Sve što ne može na jednoj strani, neka izađe na drugoj!

Oslobađanje od besa, tuge, bola, straha preko je potrebno svima koji se nose s ovim emocijama. No, čovek ponekada nije ni svestan kako da se suoči s emocijama, problemima i konfliktima unutar svog bića!

Umetnost nam daje tu lakoću izraza, pražnjenja, rasterećenja! Tu, zaista više nije bitno ko je talentovan za slikanje ili kome je majka pevala u horu ceo život! Art terapija je terapija i nema veze s obrazovanjem niti talentom!

 

Posle traume, obojte život u boje koje vas leče!

Kome se preporučuje art terapija? Ovde nema prave selekcije, jer je umetnost dobro došla za decu, koliko i za odrasle, za mlade i stare, muškarce i žene. Naravno, poželjne su istrajnost i redovnost. Art terapija se pokazala efikasnom kod osoba koje su preživele neku traumu ili kod onih koji se teže nose sa životnim problemima. Radom uz terapeuta, različite osobe mogu dostići različite ciljeve.

Art terapija se koristi u psihoterapiji, rehabilitaciji, lečenju telesnih bolesti, poboljšanju psihičkog i fizičkog zdravlja i boljem razumevanju sebe, svojih emocija i stanja.

Kroz umetnički rad i izražavanje uči se modelovanje emocionalnog odgovora, osvešćivanje neprijatnih emocija, a potom i njihovo verbalizovanje.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: