Kako čuvati žitarice, hleb, testenine i začine?

Kako pakvati i pravilno čuvati žitarice, hleb, testenine, zatim ulja, semenke i alege kako se ne bi kvarili i kako bi duže zadržali svežinu i dobar ukus? Dobro pakovanje, čuvanje i mešanje namirnica važno je za svakodnevne zdrave obroke, jer smo svi osetljivi na pokvarenu hranu posebno deca. Neke namirnice su osetljive na vlagu, kao voće i povrće koje ne treba držati u plastičnim kesama u frižideru. Isto važi i za suve pečurke i žitarice koje traže više pažnje od ostalih namirnica.

Videćete koliko znače sasvim, jednostavni saveti mogu da bi se duže održala svežina i dobar ukus hrane koju čuvate u frižideru ili ostavi.

 

Kako čuvati žitarice, hleb i testenine?

Da ne bi postale dom za moljce, evo kako treba čuvati žitarice i brašna. Žitarice treba držati dobro zatvorene u teglama, tamnijim papirnim kesama i kutijama, bez promene temperature i na tamnom mestu. Najbolje je čuvati celo zrno žitarice jer se može koristiti tokom cele godine. I svakako se bolje čuva od brašna! Belo brašno se nikada neće pokvariti i zato ga ne treba koristiti! Integralna brašna lako privuku moljce i zato treba da ih čuvate u kartonskim kutijama ili dobro zatvorenim papirnim kesama.

Testenine se dobro čuvaju u vitrinama, na policama ili ostavi. Važno je da nema vlage. Isto važi i za mahunarke i alge.

 

Začini su najizdržljiviji!

Začini svašta podnose i oni mogu dugo da traju. No, i njih treba čuvati u ostavi ili na hladnijem mestu u papirnoj kesi ili još bolje u tegli! Kada začine čuvamo zatvorene u staklenim posudama oni duže čuvaju aromu, što je najvažnije za začine i njihovu namenu!

Ne preporučujem vam hranu u konzervi, najpre zbog ambalaže, a potom i zbog velike količine konzervanasa. Ako je konzerva promenila oblik ili ako je poklopac od tegle naduven, ne bi trebalo da jedete tu hranu. Hrana u konzervama, posebno tokom leta, može biti opasna zbog botulizma. Svakako je bolje rešenje ići češće na pijacu ili imati malu rezervu smrznute hrane.

 

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: