Kako izabrati dobro posuđe i koje su njegove prednosti?

Ako želite da se zdravije hranite i birate najbolje za sebe i svoju porodicu, znajte da je izbor posuđa podjednako važan koliko i namirnice! Činjenica je da se svakodnevno govori o hrani koja je često opasna jer je prepuna štetnih aditiva i konzervanasa. O posuđu se ređe piše, iako i ono može biti opasno za zdravlje, ponekad čak i više od hrane!

Loše posuđe ne samo da uništava vredne sastojke u namirnicama, već i loše utiče na naše zdravlje, hormone i sistem za varenje. Posuđe lošeg kvaliteta ispušta u hranu metale i druge opasne supstance! Takvo posuđe je višestruka šteta za naš organizam, hranu koju spremamo i budžet! Kako?

 

Kako posuđe kvari ukus i sastav hrane koju jedemo?

Sigurno ste upoznali dosta ljudi koji pažljivo biraju namirnice, čitaju sastav na etiketama ili gaje organsku hranu. A potom, sve to zdravo i vredno iz hrane, ne znajući unište u posuđu lošeg kvaliteta!

Kakva hrana je zdrava? Najzdravija hrana za nas je sirova hrana u kojoj su sačuvan svi zdravi sastojci, minerali, vitamini, mikro i makro elementi.

Ne može se sva hrana jesti sirova. Neke namirnice treba bar malo termički obraditi kako bi se lakše varile i apsorbovale ili kako bi njihov sastav bio vredniji za naš organizam. Termička obrada treba da bude na niskoj temperaturi, a to se može uraditi samo u posuđu vrhunskog kvaliteta. U običnom, uglavnom jeftinom posuđu, gde morate da povećati temperaturu kako bi nešto spremili, kuvanjem u vreloj vodi, prženjem na visokim temperaturama uništavate sve vredne sastojke u hrani! E tu je razlika između poduža dobrog kvaliteta i posuđa lošeg kvaliteta!

Pogledajte: Koje povrće je zdravije ako je termički obrađeno?

 

Zašto je posuđe od bakra, aluminijuma i livenog gvožđa loše za nas?

Posuđe od bakra se brzo zagreva i brzo hladi, što naravno nije dobro. Drugi problem kod ovog posuđa je njegova visoka reaktivnost. Bakar, aluminijum i liveno gvožđe su visoko reaktivni. To znači da ako imate posuđe od ovih materijala, da zapravo unosite previše metala u organizam! Ovakvo posuđe brzo reaguje na visoke temperature i kontaktu s hranom ispušta jone metala u hranu!

Dakle, bakarno posuđe ne samo da menja i kvari ukus hrane, već povećava količinu metala u organizmu!

 

Kada posuđe postaje toksično?

Premazi, teflon i keramika, nešto su modernijeg datuma u odnosu na bakar i liveno gvožđe. No, imajte na umu da je prvi njihov cilj da budu jeftini, zbog toga su uglavnom i tankog dna i ivica. Keramički premazi i teflon su opasni jer pri svakoj reakciji, a posebno kada ih izgrebete, ispuštaju veoma otrovne sastojke u hranu! Zbog lošeg kvaliteta, hrana se lepi za ovo posuđe i teško se pere. Drugo, hranu se ne može kuvati u sopstvenim sokovima, već se u nju dodaje mast ili ulje, zbog čega se izdvaja akrolein i obrok postaje kancerogena bomba!

Zbog opasnog uticaja na zdravlje čoveka Evropska unija je, od 2016. godine zabranila prodaju teflonskog posuđa u okviru svojih granica!

 

Kakvo posuđe treba birati?

Vaše posuđe treba da bude iz celog komada materijala. Ne treba da sadrži nikakve premaze, niti boje! Ne treba da bude ni lepljeno, ni lemljeno! Treba da bude teško, praktično neuništivo, poput posuđa od nerđajućeg čelika koje se koristi u medicini, za izradu luksuznih satova ili jahti (tzv. hirurški čelik).

Što je deblje dno, to je posuđe postojanije, bolje sprovodi toplotu, a hrana duže ostaje topla. Prednost posuđa dobrog kvaliteta je što u njemu hranu spremamo na niskim ili srednjim temperaturama, bez dodavanja masnoće i vode! Za termičku obradu koriste se sokovi iz namirnica. Dobrom posuđe čuva zdravi sastojke – minerale, vitamine, makro elemente i mikro elemente. Istrovremeno, vi štedite, jer ne kupujete ulje, mast, manje trošite soli, kao i dodatne vitaminima ili lekovima!

To što teflonske ili keramičke tiganje često menjamo, govori da smo veoma nepraktični i da bacamo novac. Za 20 godina više potrošimo novca menjajući posuđe lošeg kvaliteta nego što bismo na jedan dobar set posuđa dobrog kvaliteta! Bolje posuđe je skuplje od lošijeg posuđa, ali tu cenu opravdava odličan kvalitet, postojanost, istrajnost i što je najvažnije, takvo posuđe čuva vaše zdravlje!

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: