Kako je proseko pobedio šampanjac?

Proseko (prosecco) je svetski poznato, italijansko penušavo vino koje se koristi za sve poslovne i privatne godišnjice, proslave i zabave. Kao što se, pre desetak godina, nije mogla zamisliti zabava bez francuskog šampanjca, tako se ni danas ni jedan događaj ne može zamisliti bez italijanskog penušavca!

Kako je lagano italijansko vino pobedilo francuski šampanjac pročitajte u narednim redovima.

 

Šta je proseko i s kojom hranom se kombinuje?

Proseko je lagano, elegantno vino voćnog ukusa. Kada pijete proseko osećate ukus jabuke, kruške i badema, a ponekad i nagoveštaj grejpfruta ili limuna. Sve to prati plemenita blago gorka cvetna završnica. Odlično se sljubljuje s raznim vrstama hrane.

Ime prosecco potiče od malog, živopisnog mesta, Proseko (Prosecco) koje se uzdiže iznad tršćanskog zaliva, odakle se smatra da grožđe potiče. Tu je staro rimsko vino pucinum prvi put nazvano „prosecho“ (u XVI veku).

Kroz vekove proizvodnja proseka pomerila se od Kraškog područja oko Trsta i regije Collio u brda Veneta, oko mesta Conegliano, Valdobbiadene i Asolo.

 

Vino sa zaštićenim i garantovanim geografskim poreklom

Proseko iz Conegliano – Valdobbiadene i Asolo je vino sa zaštićenim i garantovanim geografskim poreklom i označen je kao DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita), te se smatra najboljim. Proseko koji se proizvodi izvan ova tri mesta u regiji Veneto i u regiji Friuli-Venezia-Giulia označen je kao DOC.

“DOCG područje je nominovano za status svetske baštine UNESCO, zahvaljujući izvanrednom sastavu zemljišta, brdima koja su izložena suncu, obilnim i čestim padavinama s obližnjih Alpa i stalnim blagim temperaturama od aprila do oktobra.”

U današnje vreme je oko 80% proizvodnje italijanskog proseka u regiji Veneto dok je 20% ostalo u regiji Friuli-Venezia-Giulia.

 

Od čega se pravi proseko?

Zbog velikog porasta proizvodnje proseka van Italije tokom devedestih godina, Vlada Italije italijanska vlada odlučila je da zaštiti ime prosecco 2009. godine. Od tada, da bi proseko bio zvanično priznat s garancijom, mora biti proizveden u DOC ili DOCG regijama. Istovremeno, ime sorte grožđa promenjeno je, iz prosecco u glera.

Ovo vino obično ima preko 85% sorte Glera, koja je pomešana s drugim vrstama belog grožđa. To su: Verdiso, Bianchetta Treviso, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Blanc i Pinot Gris.

 

Slatko, slađe, spumante!

Postoje tri vrste prosecka: spumante, frizzante i tranquillo. Najpoznatiji je spumante prosecko koji odiše svežinom i vitalnošću. Obično se proizvodi koristeći metod Charmat, gde grožđe sekundarno fermentiše u autoclave – rezervoaru od nerđajućeg čelika. Smatra se da ovaj metod najbolje iskazuje primarne arome glera grožđa.

Proseko se proizvodi s različitim nivoom slatkoće: od suvljeg, ‘Brut’ (do 12 g rezidualnog šećera po litri), do slađih ‘Extra Dry’ (12 – 17 g/l) i ‘Dry’ (17-32 g/l).

Za bolje srce i bolje pamćenje!

Čuveni staro-rimski pisac, Plinije Stariji, pisao je o pucinum vinu, kako se proseko ranije zvao, kao jednom od velikih vina u rimskim porodicama. Rimljani su verovali da će duže živeti ako piju proseko, a naučnici u Velikoj Britaniji su to potvrdili:

“Redovna konzumacija proseka poboljšava pamćenje i dobro utiče na naš kardiovaskularni sistem zbog visokog nivoa anti-oksidanata u grožđu koje se koristi za fermentaciju.”

Od 2013. godine, međunarodna prodaja proseka prevazišla je popularnost šampanjca. Italijani piju proseko skoro svaki dan, kao vodu.

Kad sledeći put budete umorni posle napornog dana na poslu ili želite da se smejete sa prijateljima i otvorite nekoliko flaša dobrog Valdobbiadene DOCG prosecca, kucnite se čašama, kažite ‘cin cin’ i uživajte u malim životnim zadovoljstvima.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: