Kako najbolje iskoristiti nutritivni kvasac?

Ako ste tek nedavno čuli za nutritivni kvasac ili ako još niste sigurni kako da ga najbolje iskoristite, ovaj tekst bi vam mogao biti od velike koristi. Veoma je aromatičnog ukusa, prepun je minerala i vitamina iz B grupe. Odličan je za sve koji su u deficitu s vitaminima B grupe, posebno vitaminom B 12, o kojem se dosta govori poslednjih godina.

Kako ga možete kombinovati s drugom hranom, gde ga možete dodati i kako najbolje da iskoristite aromatičan ukus nutritivnog kvasca, saznajte u narednim redovima.

 

Da li vas podseća na ukus sira?

Kremasti sir s nutritivnim kvascem

Možda mu ime podseća na kvasac koij se koristi za kisela testa i peciva, a koji inače, nije dobar za ishranu. Naime, običan kvasac stvara kiseo organizam, a u kiseloj sredini se razvija bolest i bakterije koje nisu dobre za nas. To nije slučaj s nutritovnim kvascem. On se dobija uzgojem gljivice saccharomyces cerevisiae na melasi. Gljivice se ispiraju, inaktiviraju, suše i emlju u granule. Obično se prodaje u manjim ili većim granulama ili u obliku pahuljica.

Nutritivni kvasac ima veoma jak miris, koji podseća na miris zrelog sira. Zbog jače arome on se najčešće dodaje u veganske sireve – tvrde, kremaste, sireve za mazanje

 

Odličan dodatak ishrani

Zbog mnoštva minerala i vitamina, nutritivni kvasac je odličan dodatak ishrani. Bogat je cinkom, selenom, folnom kiselinom i vitaminima iz B grupe. Najbolji je izvor vitamina B koji je često deficitaran u organizmu, bez obzira na način ishrane. Dakle, nije reč samo veganima za koje se najviše smatra da im nedostaje vitamin B12, već o svima. Zašto? Zato što ovaj vitamin razlažu gljivice, a ne biljke, niti životinje.

Nutritivni kvasac ne sadrži gluten, te je pogodan i za sve na bezglutenskoj ishrani. Možete ga dodati u supe, čorbe, testenine, salate, sendviče i naravno, veganski sir. Od njega lako možete spremiti krem sir za vaše špagete, raviole ili druge testenine ili neki kremasti namaz.

Odličan je za dijete, post i skidanje kilograma, jer se može koristiti umesto parmezana i sličnih mlečnih sireva. Po sastavu je čist protein, dakle, ne sadrži šećere. Sadrži 18 amino kiselina i možete ga konzumirati tokom celog dana, bez brige o ugljenim hidratima.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

2 Comments
    1. Ovo nije pravi kvasac, tj. sastav mu je drugciji, samo se zove slicno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: