Kako ne treba koristiti maslinovo ulje!

Korisna svojstva maslinovog ulja, svima su poznata, ali znate li šta su najveće greške pri izboru ulja i kako ga ne treba koristiti maslinovo ulje?

Postoji nekoliko stvari koje treba da gledate kada kupujete maslinovo ulje. Najvažniji je način pripreme, te tako treba birati hladno ceđeno, ekstra devičansko maslinovo ulje, jer je to pokazatelj da su u njemu sačuvani minerali i vitamini i da nije izlagano visokoj temperaturi.

Maslinovo ulje ne treba birati po boji, jer ona može da varira od svetle, žute i zelene i zavisi od od toga kada je maslina ubrana i kada je ulje ceđeno. Boja ne utiče na kvalitet ulja.

Evo još nekoliko važnih stvari koje treba gledati pri kupovini maslinovog ulja i kako ga ne treba koristiti.

 

Ambalaža i čuvanje ulja

Maslinovo ulje „ne voli“ plastiku, niti providnu i svetlu ambalažu! Birajte, dakle ulja u tamno zelenoj ili tamno braon staklenoj flaši.

Drugo, kada čuvate maslinovo ulje, ne bi trebalo da bude blizu izvora toplote, niti na svetlom mestu. Špajz ili zatvoreni orman, dalje od šporeta i radijatora, najbolja su mesta za čuvanje maslinovog ulja.

 

Hladno ceđeno maslinovo ulje nije dobro ni za kuvanje niti prženje!

To je tačno, da ulja vrhunskog kvaliteta ne treba koristiti ni za prženje, niti za kuvanje, posebno ne na visokoj temperaturi. Visoka temperatura uništava vitamine i minerale u ulju, kao i mikro elemente i makro elemente. Isto je i sa hranom, sve vredno što kupite (posebno organsku hranu), uništićete kuvanjem i prženjem. Zbog toga je najbolje koristiti hladno ceđena ulja za prelive, salate, bruskete, majoneze i sve što nema termičku obradu. Maslinovo ulje, kao i većina drugih ulja ne može da podnese visoku temperaturu niti tačku ključanja.

 

Da li cena određuje kvalitet?

Većina ljudi bira srednju cenu maslinovog ulja. Dakle, ne najjeftinija, ali ne i najskuplja ulja. Uglavnom se više isplati kupovati ulja u kantama od 3 ili 5 litara, nego u flaši od 0,5 litara i 1 litra. Cena bi svakako, trebalo da utiče na kvalitet iz više razloga. Skuplja ulja su pakovana u staklene flaše ili kante, dok se najjeftinija pakuju u plastične boce. Stručnjaci kažu da se čisto maslinovo ulje pakuje u flaše ili duguljaste konzerve od 0.5 litara ili 1 litra. Dok ulja pakovana u veću ambalažu i povoljnije cene, mogu da sadrže, pored maslinovog i kukuruzno ili neko drugo ulje.

 

Da li je ulje od komina maslina dobro za prženje?

Odgovor je ne, jer se ono dobija od „druge ture“ ceđenja maslina, tj. kada se masline dobro iscede, ostatak koji nije ušao u ulje, cedi se ponovo i od njega se dobija komina-ulje.

Drugo, ovo ulje se pakuje u plastične boce i znatno je niže cene, nego hladno ceđeno maslinovo ulje. Suština je da je njegova nutritivna vrednost.

Pored toga, plastika, posebno ona tanja i lošija, pri svakoj promeni temperature ispušta toksične materije u hranu ili vodu. Dakle, zaboravite na plastične flaaše za viodu, sokove, a posebno za ulja! Ako želite proizvod lošeg kvaliteta, onda znajte da će i ambalaža biti plastična.

I za kraj, maslinovo ulje, od otvaranja flaše ili kante može da stoji najviše 2 godine, a posle toga gubi korisna i zdrava svojstva. Zbog toga ih ne treba dugo čuvati i treba gledati rok trajanja. Najbolje ih je potrošiti za, najviše godinu dana od pakovanja.

 

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: