Kako od salate napraviti obrok? Hranljivi dodaci salatama

Ako ste ljubitelj salata i želite zdravije da se hranite ili da od salate napravite obrok koji će vas zasititi, na pravom ste mestu! Hranljivi dodaci salatama, poput žitarica, mahunarki i semenki od salate mogu napraviti ukusan obrok koji će vas duže držati sitim.

Takođe, ovi predlozi mogu biti korisni za sve koji prelaze na vegansku ishranu, a ne žele hranu iz pekare, niti brzu hranu. Ako prelazite na sirovu ishranu, evo i za vas nekolilo korisnih ideja.

Na ovaj način možete spremiti sebi fini obrok u tegli i učiniti veliki korak za svoje zdravlje, bolje varenje, raspoloženje, povećanje energije…

Predlozi su tu, vi birajte šta želite!

 

Krenimo od žitarica

Uvek dostupne i svuda oko nas, žitarice se mogu koristiti u raznim oblicima! Ako ste na sirovoj ishrani, možete ih jesti u zrnu ili mleti i dodavati u obrok. Obavezno ih potopate u čistu vodu preko noći kako bi smekšale. Spelta je bolji izbor od pšenice ili ovsa, zbog toga što je autohtona vrsta.

Ako vam ne smeta gluten, tu su i razni proizvodi od pšenice, poput bulgura ili kus kusa.

Ako niste na sirovoj ishrani, onda možete korsititi i komadiće hleba od spelte ili pirinča bez kvasca, koji ste sami pravili.

Tu su i kukuruz i pirinač, posebno integralni u kojem ima sve što nam treba. Hranljivi proso idealan je za malu decu i žene.

Osim u zrnu, žitarice kao dodatak salati, možete korsititi i kao testenine, špagete ili nudle.

 

Neke dobre, retke trave

Heljda spada u travu, iako ima svojstva žitarica. To je veoma zdravu i hranljivu biljka koja greje naš organizam. Možete je koristiti i potpuno sirovu (takođe je treba potopiti na pola sata ili sat). Osim kao dodatak za obrok salatu, možete je dodati i u granolu ili kašu s voćem, takođe sirovu. Ako vam više prija kuvana hrana, od heljde možete praviti rižoto, suši ili je jednostavno, kuvanu dodati salati.

Od drugih hranljivih trava, mogu se koristiti i amarant (štir) i kinoa (bela i ljubičasta) koja je zapravo, semena biljka srodna spanaću. Lakše ih je jesti kuvane ili ekspandirane, nego sirove i dobre su kao dodatak salatama i kašama.

 

Obrok salate – lagana i zdrava jela

Ako želite da povećate količinu proteina u vašoj salati, onda su tu mahunarke i semenke! Najbolji izbor su pasulji: crveni, crni, mungo pasulj, žuti pasulj. Bob je veoma hranljiv i bogat mineralima i vitaminima, kao i leblebija (naut). Preporuka je da se mahunarke bar malo termički obrade radi lakšeg varenja.

U salatu možete dodati i grašak, koji se može jesti blanširan, bez dodatnog kuvanja.

Semenke, suncokret, susam, lan, sirovu golicu ne treba peći ni kuvati jer se tako čuvaju zdrava svojstva u njima!

Prijatno!

 

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: