Kako oprati kosu bez šampona?

Sve više je onih koji odustaju od klasičnog pranja kose. Većina preparata za negu kose, iako je na njima često istaknuto kako su 100% prirodni, sadrži previše veštačkih dodataka. Konzervansi su ti koji najviše štete. Gotovo svi sastojci šampona koji pojačavaju miris, boju, teksturu, gustinu, su najčešće nepotrebni. Na prvom mestu sulfat, a onda i ostali, izazivaju iritaciju, perut, ugrožavaju prirodnu floru temena, čine kosu presuvom ili premasnom. Šamponi koji stvaraju puno pene, u sebi sadrže mnogo alergenih supstanci. Oni svakako, nisu preporuka za svakodnevnu upotrebu.

 

Šta se događa kada kosu  ne perete šamponom?

Za ovaj eksperiment koji su neki isprobali i podelili svoje iskustvo na Internetu, trebaće vam mnogo strpljenja. U početku će vam kosa biti dosta masna, dok bude prolazila kroz period prilagođavanja bez šampona prepunog aditiva. Ipak, ukoliko izdržite makar nekoliko meseci dok vam se kosa ne bude adaptirala na nove uslove, bićete nagrađeni savršeno zdravim vlasima i skalpom, bez peruti masnoće i ispucalih vrhova, tvrde zagovornici ove ideje. Čak kažu da im je kosa postala čvršća, bujnija, da brže raste i dobija na volumenu i debljini.

 

Kako tretirati kosu bez šampona?

Jedno od prirodnijih sredstava za negu kose je zelena glina. Možete je kupiti u svakoj apoteci i prodavnici zdrave hrane. Ona pomaže da se iz kose iščešlja prljavština.

Kosu dobro ispirajte vodom. Ne pretoplom, jer što je toplija to će vam se teme više mastiti. Jednom u 14 dana pospite na nju malo sode bikarbone i utrljajte u koren kašičicu maslinovog ili ricinusovog ulja. Ukoliko vam se kosa bude mrsila, raščešljajte je koristeći rastvor jabukovog sirćeta i vode u razmeri pola pola. Preporučljivo je da izbacite iz upotrebe balzame i proizvode za stilizovanje kose. Naravno i farbu za kosu.

Prirodna zamena šampona

Kosu možete prati i mešavinom sode i vode, u odnosu 1/4 sa 3/4 vode. Za dužinu do ramena trebaće vam 2-3 kašike sode. Nanesite je od korena do vrhova, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim dobro isperite vodom. Možete posle toga napraviti i slabiji rastvor sirćeta 1/5  sa 4/5 vode. Za lepši miris, dodajte nekoliko kapljica eteričnog ulja. Pazite da vam rastvor ne uđe u oči tokom nanošenja. Ispiranje hladnom vodom će zadržati vlagu u kosi i obezbediti joj dodatni sjaj.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: