Kako ples deluje na nas?

Igra i ples postoje skoro koliko i sam čovek. Potreba za igrom, javila se veoma davno i razvijala uz raznovrsne ritmove koje je usavršavao sam čovek. Uz razvoj muzičkih intrumenata, igra je dobila svoj smisao i postala sastavni deo čovekovog života do današnjeg dana.

No, znate li kako igra deluje na nas, na naše telo, mozak, samopouzdanje, kožu i mišiće? Poslednja istraživanja došla su do veoma interesantnih rezultata koja pokazuju kako ples deluje na čoveka i koja je razlika između fizičke aktivnosti i plesa.

 

Šta nas podmlađuje?

Razvoj industrija lepote i nege, naterao nas je da stalno istražujemo šta nas to čini mlađim i šta nas podmlađuje. Poslednje istraživanje kojem su u fokusu bile fizička aktivnost i ples, pokazala su obe ove aktivnosti dobro utiču na naš organizam. I fizička aktivnost i plesanje čine da nam se mišići i koža zatežu, a hupokampus, deo mozga koji kontroliše memoriju, učenje i ravnotežu, usporava starenje ćelija. Dakle, obe aktivnosti imaju „anti ageing“ efekat na naše telo. No, ono što je zanimljivo, samo ples ima uticaj na ponašanje i ravnotežu.

Ples nas tera da imamo bolji stav i položaj tela, ispravlja nam leđa i loše držanje i poboljšava raspoloženje. Naravno i fizička aktivnost dobro utiče na raspoloženje, zbog lučenja seratonina, hormona sreće, ali plesanje ipak ima dugotrajnije i drugačije dejstvo.

 

Da li nas igra zbližava s drugima?

Igra u paru i razni plesovi dobro utičnu na naše samopouzdanje, psihičku i emotivnu ravnotežu. Plesovi nas zbližavaju s partnerom i čine da se osećamo zavodljivo i privlačno. Kod fizičke aktivnosti, iako jačamo telo i mišiće, nismo konstantno upućeni na drugu osobu, nemamo potrebu za zbližavanjem, niti emotivno jačamo.

Dobrobiti igre i plesova, podstakli su razvoj novih ritmova i plesova namenjenim svim generacijama. Poseban koncept vežbanja namenjen je starijim osobama kao prevencija i pomoć kod demencije i Alchajmerove bolesti.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: