Koje je najbolje vreme za promenu karijere?

Ako ste se zasitili posla kojim se bavite ili već duže želite da uplovite u nove vode, sigurno će vam biti korisni saveti stručnjaka o tome koje je najbolje vreme za promenu posla i karijere. Naime, u zemljama gde postoji „celoživotno“ učenje smatra se da svaki zaposlen čovek treba da promeni 3 zanimanja. Istraživanja rađena u 21 zemlji Zapadne Evrope, pokazala su da većina zaposlenih, u toku radnog veka, zbog raznih okolnosti, promeni najmanje 3 posla, tačnije „3 karijere“.

Znate li koji period je najbolji za promenu karijere? Postoje 2 trenutka u životu koja mogu biti prekretnice u karijeri i njih treba iskoristiti! Pored toga, drugi period nam garantuje više uspeha. Znate li zašto?

 

Kada je vreme za promenu karijere?

Najbolji odgovor na ovo pitanje je: kada prestanete da radite što ste do sada radili. Naime, kada ostanete bez posla (ne bitno da li je to bilo vašom odlukom ili ne) i ne možete više da radite u struci, tada je pravi trenutak za promenu karijere! Ovo je situacija kada nemate mogućnost izbora, kada ste se pomalo zasitili svog posla i nezadovoljni ste završetkom prethodnog. Novi početak, otvara novo poglavlje života, daje vam više motivacije za posao i jak vetar u leđa.

To je period posle vaše tridesete godine života, ako ste se, zaposlili oko dvadesete. Preciznije, posle deset godina rada u istom poslu (ili oko deset godina), dolazi vreme je za novi posao ili novo profilisanje. Dakle, možete ostati u istoj oblasti, samo umesto novinarstva, preusmeriti se na drugačiji vid komunikacije, na primer, odnose s javnošću.

 

Kada imamo najviše šanse za uspeh u novoj karijeri?

Prvi trenutak za promenu karijere jeste kada prestanemo da radimo, ne svojom voljom, posao koji smo radili. Drugi, bolji ili bar prijatniji trenutak je posle 40 godine, kada to učinimo planski. To se obično dogodi ili zbog zasićenja poslom koji smo radili ili zbog velike želje da se osamostalimo u poslu ili radimo nešto što zaista, volimo. Zašto je ovo period kada možemo ostvariti ciljeve i zašto posle četrdesete imamo više šanse za uspeh? Ako niste postigli veliki uspeh u karijeri do četrdesetih, sigurno postoje dobri razlozi za to – ili u vama ili u vašem izboru i okruženju.

U međuvremenu ste, uspeli dosta toga da naučite, stekli ste veliko radno iskustvo, ojačali samopouzdanje i radili na svojim veštinama. Veoma je važno da imate dobru sliku o sebi i da budete sigurni u sebe i ulažete u unapređenje svojih znanja. Drugo, sada ste svesni šta možete, a šta ne; šta znate, a šta ne; šta vam je jača tačka, a šta slabija. Zbog svih ovih razloga, imate više šanse da ostvarite uspeh i da uvidite grešku, nego pre četrdesete ili tridesete godine.

 

Pridružite se besplatnom vebinaru!

Promena posla i osnivanje sopstvenog biznisa tema je vebinara koji se održava online u četvrtak (18.4.2019) u 21 sat. Kroz vebinar vas vode Lava Nikolić, NLP master trener i coach i Danijela Pantić Conić, stručnjak za medije i komunikaciju.

Prijavite se za seminar ovde.

Više o obukama i profesionalnom razvoju pogledajte na www.kreativnaindstrija.com

I na kraju, ako ste ste ostvarili i kao roditelj, ovo je period kada možete fokus da prebacite na razvoj karijere.

 

Pogledajte i ovo:

Volela bih sam ovo znala pre nego što sam počela svoj posao!

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: