Dve glumice, Koko Šanel i „Mala crna haljina“

Koko Šanel bila je inspiracija za šest igranih filmova, mnoštvo knjiga, mjuzikala i predstava u svetu, jednu balet u Salcburgu, monodramu Vasiljeva u Moskvi…

Prvi put u Srbiji, Koko Šanel je dobila svoju predstavu Mala crna haljina kao omaž poznatoj kreatorki garderobe, nakita, tašni i parfema.

Dve glumice – Rada Đuričin i Vjera Mujović oživljavaju detinjstvo, ljubavi, borbu, čežnje i stremljenja kompleksne ličnosti – Gabrije Šanel. Okosnicu drame predstavlja suočavanje žene sa samom sobom, s prošlošću, istinom i lažima i, na kraju, beskrajnom usamljenošću i izgubljenom ljubavlju.

 

Od netalentovane pevačice do modnog maga!

Vjera Mujović

Gabrijel Šanel je vaspitanice manastirskog sirotišta, netalentovane kabaretske pevačice, ljubavnice oficira provincijskog garnizona, postala imperatorka mode! Ona je znala da pokaže žensku volju, natera ljubavnike da se bore za nju i da joj otvore kuću mode!

Ona je dala ženama najveću iluziju ovoga vremena – slobodu. Dala im je i mogućnost da upravljaju sudbinom, promenila je odnos između muškarca i žene. Borila se da žene budu nezavisne, da rade, privređuju i ne budu izdržavana lica! Ponudila je jednostavnost i udobnost – da bi žene mogle da rade i osećaju se slobodno u svojoj odeći. Konačno, Šanel je bila protiv potrošačkog mentaliteta!

„Ja imam dva kostima i uvek sam dobro obučena – govorila je Koko“

Pored francuskog duha i kreativnosti, predstava slavi srpsku kreativnost i zanate.

Sve kostime je kreirao Igor Todorović, inspirisan modelima i duhom Koko Šanel. Autentičnu muziku komponovao je kompozitor Rade Radivojević. Šešire, rukavice i cipele izradili su Ercegovac i Evica Milovanov.

 

Usamljenost je, zapravo stalna trka za drugim!

Šanel je govorila da ne postoji moda, već samo – stil. Današnja opsesija za podmlađivanjem i večnom mladošću, dominacija medijskih sadržaja o modi, doterivanju i negovanju, podstakli su Vjeru Mujović da napiše komad „Mala crna haljina”.

To je dramski tekst za dve glumice o večnom traganju za ljubavlju, o suočavanju sa sobom, strahovima, istinama, lažima, prošlošću, starošću, usamljenošću i smrti – objašnjava autorka drame, Vjera.

Ovo je komad i o usamljenosti i večnom traganju za ljubavlju. Šanel je i sebe stvarala i izmišljala – lažući druge i sebe, i na kraju, živeći svoje laži kao istinu. Ljubav i mržnja, jin i jang, ego i alter-ego, crno i belo. Pre nje, nijedna žena ne bi smela da se pojavi sva u crnom, osim ako nije bila u žalosti. Koko se užasavala boja i sve je  žene obukla u crno i u belo.

 

Koko je oslobodila ženu korseta i visokih potpetica!

Rada Đuričin

Komad se ne bavi modom, već slobodi i ravnopravnosti žene. To je žena koja hoće da radi i sama privređuje i na taj način, postane nezavisna u društvu.

U vreme velikih ratova, revolucija i borbi za socijalnu jednakost, Koko Šanel je oslobodila ženu mode! Ona je oslobodila ženu korseta i visokih potpetica. Skratila joj je kosu i haljine  – da bi žena mogla da radi i odlučuje o svojoj sudbini. Puare je, zapravo, prvi skinuo steznik, ošišao žene i napravio parfem. No, revoluciju je napravila Koko.

Od premijere, 30.  juna predstave se igraju u Domu Jevrema Grujića. Naredni termini su: 28., 29 i 30. januar 2019. godine. Svakoj predstavi može da prisustvuje samo 40 gostiju koji, na kraju predstave, uz čašu pića, razgovaraju sa akterima.

Dramu je režirala rediteljka Nataša Radulović, scenografiju postavio Aleksandar Veljanović. Koko šanel igraju Rada Đuričin i Vjera Mujović. 

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: