Korisni saveti za vegane – početnike

Razlozi za prelazak na vegansku ishranu mogu biti različiti – višak kilograma, loše zdravlje, zamor organizma od mesa i slične teške hrane, savest i želja da više brinete o prirodi i životinjama ili na kraju, svetski trend (veganstvo je sve više u modi). Najvažnije za vegane početnike je da izaberete pravi trenutak za promenu ishrane i pravu kombinaciju svakodnevnih namirnica.

Voće i povrće su odličan izbor, ali ne zaboravite i orašaste plodove, semenke, žitarice (posebno bezglutenske) i mahunarke.

Evo nekoliko saveta koji će vam olakšati prelazak na vegansku ishranu.

 

Istražujete i igrajte se!

Činjenica da su veganstvo i veganska hrana sve više popularni u svetu, može vam dosta pomoći da u svakom trenutku možete naći bar 100 recepata za doručak, ručak ili večeru, mnoštvo saveta za spremanje i kombinovanje hrane, kao i nutritivnu vrednost namirnica koje unosite. Istražujte ovu temu što više kako biste napravili najbolji izbor za sebe i svoje zdravlje!

Dobra strana veganstva je što će vas učiniti kreativnijim u kuhinji i što ćete moći da uživate u ukusima i mirisima koje ranije, možda niste ni primećivali!

 

Napravite najbolju kombinaciju za svoj bužet i dnevnu rutinu!

Ako imate dosta obaveza i stalno ste u pokretu, organizujte se da jedete na vrema. Nije dobro da čekate da stignete kući i spremite jedan obrok za ceo dan!

Organizujte se u skladu s obavezama,  namirnicama koje imate u kuhinji i novcem koji možete odvojiti za hranu van kuće! Sveže ceđenih sokova, voća, voćnih salata ili svežih salata, ima na svakom koraku – od pijace i prodavnica do barova i restorana. Spremite sebi čaj, sok i pakovanja sa zdravim grickalicama, poput: svežeg lešnika, urmi, badema, jabuka, banana, suvih šljiva, itd.

Evo nekoliki ukusnih veganskih recepata za svaki dan:

 

Okružite se ljudima koji isto misle!

Ako prelazite u vegane, a svakodnevno idete s prijateljima na mesto gde oni jedu meso, to nije dobra ideja! Ili će oni vas kritikovati i ismevati se vašem obroku ili ćete vi njima držati predavanje! Drugo, čovek je veoma socijalno biće i ponekad je kao majmun! Mi volimo da radimo šta drugi rade i stalno ponavljamo nešto što su nas naučili dok smo bili mali! Malo ko od nas se zapita da li je nešto bolje mogao da učini za svoje zdravlje i šta dobija kada iz obroka izbaci uginule životinje!

Bilo bi bolje da ručak podelite s nekim ko isto misli. Pridružite veganskim zajednicama, jer tako ćete, u svakom trenutku imati podršku, novi recept i koristan savet.

 

Pogledajte listu veganskih i vegetarijnskih hotela i restorana u Evropi!

Slušajte svoje srce i telo!

Često se dogodi da nam organizam pokazuje da nam neka hrana ne prija, a mi je uporno jedemo. S druge strane, ako uživate u veganskoj hrani, a stalno vas muče neka, već prevaziđena pitanja o gvožđu ili proteinima, ni to nije dobar spoj. Manje ćete uživati u jelu ili će vas gristi savet zbog izbora. Važno je da budete srećni i da ovo bude izbor vašeg srca i uma! Za proteine ne brinite, jer, prvo znate li nekog ko „pati“ od manjka proteina? Bar jednu osobu na planti? A drugo, proteina ima svuda! U mahunarkama čak više nego u mesu! Istoo je i s gvođžem, jer većina sirovih vegana ga ima više neko „svaštojedi“!

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: