Kuhinje sveta koje ne treba propustiti ovog vikenda

 

Na međunarodnom festivalu „Kuhinje sveta„ 16. i 17. novembra 2019. godine, na Dorćol Placu predstaviće se evropska, azijska i afrička kuhinja. Tema festivala je „Spremno za jelo“ i koncept koji promoviše male proizvođače hrane, preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva iz Srbije, kao i kuhinje sveta vijetnamsku, indonežansku, marokansku, tursku i slovenačku, koje su poznate po izvrsnim jelima, fuziji drugih kuhinja i ukusa.

 

Kuhinje sveta na jednom mestu

Ambasada Kraljevine Maroka predstavlja jela koja pričaju o hiljadugodišnjoj tradiciji s mnogo prefinjenost i ukusa. U njima se oseća uticaj mediteranske, arapsko-andaluzijske i jevrejske kuhinje.  Raznovrsnost marokanske kuhinje, jedne od tri najbolje kuhinje sveta, potiče od bogatstva začina i domaćih proizvoda koji su poznati svuda u svetu, poput šafrana, arganovog ulja i cveta pomorandže. Za Indonežane kažu da vole da jedu i zato u kuhinji imaju mnoštvo raznovrsnih obroka, predjela, grickalica, salata, slatkiša… Kuhinja Slovenije, predstavlja miks italijanske, slavonske, austrijske i mađarske kuhinje i poznata je po gastronomskim obrocima, koliko i po krempitama i vinu. Tradicionalna vijetnamska jela čine lagani obroci koji se mogu spremiti za kratko vreme, kao i supe i obroci punog, jedinstvenog ukusa koje se spremaju satima. Turska kuhinja će se predstaviti najpoznatijim jelima koja predstavljaju tradiciju ove velike zemlje – od slatkih do slanih gurmanluka.

 

Podrška domaćim proizvođačima

Festival „Kuhinje sveta“ prilika je da mali proizvođači iz Srbije predstave proizvode odličnog kvaliteta koji se ne mogu kupiti na policama velikih prodavnica. Tako će posetioci festivala moći da uživaju u medu s neobičnim ukusima, fantastičnim namazima od maline, pečuraka, kupine, ljutim sosovima. Zatim u raznovrsnim testeninama, domaćim kolačima koje spremaju žene iz cele Srbije, zimnici, vinu, maslinovom ulju…  Poklonici zdravog života i hrane, pronaći će za sebe voćne rolnice, veganske obroke, sirove kolače, zdravije čokolade, namaze…

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: