„Lampeduza“ – promocija knjige književnika Dragana Radovančevića

drIzbeglima. Beskućnima. Onima koji su pristigli i onima koji još uvek beže.

Beže od metka, od uvrede, od predrasude.

(I od bežanja samog beže) Neudomljenom snovima.

Mom bivšem domu.

Mom ocu.

Mom bratu.

Mojoj majci.

Lajpcig, 2015. godine.

Reči su posvete dopunjene knjige poezije, „Lampeduza“, autora Dragana Radovančevića, čiji su redovi nastajali na relaciji Beč-Berlin-Potsdam-Lajpcig, od 2011. do 2015. godine. Za prvo javno predstavljanje pesama dirljive tematike, Radovančević je izabrao Beograd i Klub Polet.

lajpcig-promocijaDragan Radovančević (1979, Sremska Mitrovica, Vojvodina/Srbija) književnik je i pesnik, trenutno na master studijama kliničke psihologije u Lajpcigu (Nemačka). Rođen u Sremskoj Mitrovici, živeo je u Beogradu i Beču, a od 2012. do 2015. živi u Potsdamu i Berlinu, gde radi kao saradnik na Univerzitetu Potsdam u Laboratoriji za eksperimentalnu kognitivnu psihologiju. Ubrzo prelazi u Lajpcig, gde ostaje da živi i radi.

lajpcig-draganAutor je tri pesničke knjige: „Klatno se boji letenja“ (Gradska biblioteka Čačak, 2006) i „Glagol intimnosti“ (KOV, 2009), Lampeduza (za više informacija klinknuti na link) (Povelja, Kraljevo 2016). Prevođen na nemački (prevodioci: Matthias Jacob, Alida Bremer i Jan Krasni), bugarski, italijanski (u prevodu: Patrizia Vascotto), slovenački, poljski (Agnieszka Żuchowska-Arendt) i engleski jezik. Za knjigu „Klatno se boji letenja“ književne nagrade: Mladi Dis 2006, Brankovu nagradu – Društvo književnika Vojvodine, 2007. Dobitnik prestižnih stipendija: KulturKontakt Austria (2009), Centralno-evropska inicijativa (Vilenica, Slovenija; 2009), Literarni kolokvijum Berlin (2010). Uvršten u mnoštvo antologija poezije, eseja i kratke proze na devet jezika.

Knjige nosi naslov „Lampeduza“, po italijanskom ostrvu koje postaje glavni punkt za sve izbeglice iz Afrike. Međutim, koda autora, „Lampeduza“ koja ga nedvosmilseno asocira na njegov dobrovoljni život u izgnanstvu, pitanje je čovekovog osećaja u apsolutnom izgnanstvu, koji postao prostor za bekstvo, ali i jedini dom! Da li će čovek prihvatiti avanturu u stradanju ili će zapasti u učmalost i malograđanštinu?

Evo nekoliko stihova naslovne pesme:

Ullima spava Pod velom leda.

Bude je s pupčanom vrpcom i plačem, tek rođenim.

Ullima sa tri fantomska uda.

Lampeduza kaže: Neimaru, nećeš nadživeti njenu bol.

Činjenica je da je knjiga poezije sve manje, posebno ovako dobrih i vrednih paćnje, vremena i uživanja, te ova promocija predstavlja priliku koju nikako ne bi trebalo propustiti!

O pesmama će, osim autora, govoriti i Sonja Kovljanić, književna kritičarka. Stihove čita i sa publikom razgovara: Dragan Radovančević, na promociji u Klubu „Piolet“, sutra, 27. 12. 2016. godine u Cetinjskoj 15, od 20 časova.

Ulaz je slobodan za sve ljubitelje dobre poezije.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: