Ledena torta – brza i jednostavna poslastica bez margarina i jaja!

Ova ledena torta, istovremeno je i sladoled i torta. Nešto kao moja omiljena poslatica – parfe, samo spremljena na zdraviji načini s bademima.

No, da li ste se zapitali zašto skoro svaka torta mora biti spremljena od margarina, jaja i velike količine šećera?

 

Domaća torta sprema se satima, a industrijska ima mnogo emulgatora!

Naše domaće torte jesu slatke, možda čak i previše. Umeju biti prilično ukusne, ali i veoma teške! Kupovne torte su još gori izbor! Više sadrže emulgatora nego prepoznatljivih sastojaka! Posle parčeta torte zapitate se, šta ste sve uneli u sebe? Ni malo zdrav, industrijski šećer, veoma loš margarin koji podiže holesterol i pravi gasove i ko zna koliko stotina kalorija!

Sada bar imamo velike mogućnost izbora i stotinu zdravijih recepata za torte, kao što je i ova veganska ledena torta!

 

Zašto vredi praviti slaktiše i spremati hranu kod kuće!

Kada pravim slatkiše svom dečaku, najvažnije mi je da: torta bude zdrava i ukusna! Za svoj dete želim najbolje! Veoma pažljivo biram sastojke i čitam etikete na proizvodima koje kupujem! Emulgatori  i aditivi su veliki izazivači alergija, posebno kod beba i dece.

Zašto je industrijski šećer nezdrav? Najpre, jer je proizveden na loš način i organizam ga ne može lako apsorbovati. Da bi ga rasložio, organizam troši minerale i vitamine iz sopstvenih rezervi, posebno iz zuba i kostiju (koji najpre stradaju kod osoba koje jednu velike količine šećera).

Evo nekoliko važnih razloga zašto je bolje da sami pravimo slatkiše:

  1. mi biramo namirnice koje želimo i znamo šta jedemo,
  2. znamo da nema skrivenih šećera i drugih nezdravih sastojaka;
  3. nema aditiva, ni emulgatora i
  4. možemo se igrati i spremati ih zajedno s našim najdražima! To će biti torta ili kolač koji će svi željno iščekivati!

 

Samo prirodni i zdravi sastojci!

Birajte samo prirodne i zdrave sastojke! Ova ledena torta sadrži:

  • 4  zaleđene banane,
  • 300 g mlevenog badema,
  • 4 kašike rastopljenog kokosovog ulja,
  • 3 kašike biljnog mleka,
  • 6 svežih urmi i
  • sveže, divlje borovnice.

Ledana torta je gotova za 10 minuta!

Jedan od najjačih razloga zašto mlade mame danas ne spremaju hranu jeste nedostatak vremena! Činjenica je da smo svi prezauzeti, ali šta ako vam kažem da ovu tortu možete spremiti za 10 minuta? Sada nema izgovora!

Ledena torta se sprema brzo i lako:

Kora: Badem sameljite u mlinu za kafu jer će tako biti finije teksture. Potom mu dodajte urme, prethodno potopljene (2-3 minuta) u prečišćenoj vodi i samlevene u secku ili blenderu. Dodajte i rastopljeno kokosovo ulje i sve zajedno izblendirajte i izlijte u kalup.

Fil: Banane iseckajte na kolutove i zaledite. Ubacite ih u jači blender i dodajte malo biljnog mleka. Mleko možete sami napraviti od potopljenog badema ili kokosa kojem ste dodali vodu i izblendirali. Ili kupiti pirinčano mleko koje je prirodno slatko. Izblendirajte fil koristeći štap.

Polovinu fila sipajte na koru. U drugu polovinu dodajte borovnice i blendirajte još minut – dva. Ako volite slađe torte, dodajte 2-3 urme. Sipajte prvo beli fil, a potom ljubičasti.

Tortu na kraju možete ukrasiti celim borovnicama.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: