Mnogo dobra pavlaka bez mlečnih proizvoda!

Ako ste voleli guste mlečne proizvode, mladi sir, a posebno jogurt i pavlaku, onda će ova veganska, dobra pavlaka biti za vas recept koji će vam ulepšati mnogobrojne obroke! Bar meni jeste! Nisam odmah uspela da je spremim da bude ukusna, kao što je bila pavlaka koju je spremila moja draga prijateljica, Olivera Rosić za radonicu koju je držala na festivalu Kuhinje sveta. A recept je toliko jednostavan, skoro koliko i recept za najjednostavniji domaći sladoled! Zaista, samo 2 sastojka (plus voda) su vam potrebna!

No, mene je, ovaj odličan ukus veganske pavlake iz moje kuhinje, ipak morao da sačeka…

 

Divan ukus i odlična mogućnost kombinovanja!

Dakle, prvi puta kada sam spremila pavlaku, sve sam uradila po preporuci i dodala zdraviju so. Kada sam, sutradan probala, nešto nije „štimalo“ dobro od ukusa!

Drugi put sam, nedavno spremila ponovo isti recept za svoju emisiju  na Kitchen TV(kreće od februara sleeće godine) i baš sam se obradovala tom dobrom ukusu! Šta se promenilo u receptu? Jednostavno, zaboravila sam da dodam so! I otkrila da tako i dobro izgleda, miriše i mnogo je ukusna!

To je zaista, dobra pavlaka – ukusna, posna, bez glutena i veganska!

 

Dobra pavlaka za dobra jela!

Evo i sastojaka:

  • šolja sirovog indijskog oraha (koji se potopi na sat-dva u prečišćenu vodu),
  • 1 kapsula veganskog probiotika (kupuje se u apoteci) i
  • šolja filtrirane vode.

Vodu i indijski orah pomešajte i dobro izblendirajte dok ne postane potpuno kremasta kao dobra pavlaka. Sipajte sve u čistu i potpuno suvu staklenu posudu i promešajte drvenom kašikom.

Ne bi trebalo koristiti metalnu kašiku niti posuđe. Dodajte probiotik iz kapsule i promešajte sve (otvorite kapsulu i sipajte probiotik, a kapsulu bacite).

Ostavite pavlaku da prenoći u toploj prostoriji. Dakle stavite je pored šporeta ili na policu na neko više mesto u kuhinji (ne u rernu).

 

Veganska dobra pavlaka za prelive, namaze, krekere…

Sutradan, možete dodati so i promešati i osetićete u ustima ukus sličan mladom siru.

Ne morate je držati u frižideru drugog dana, možete tek od narednog. Naravno, ako je ne smažete uz krekere, pite, kao namaz na hleb, preliv na salatu! Zaista je veoma ukusna i odlično se kombinuje uz sva slana jela!

Mazala sam je na speltine kore i spremala kao i pitu sa sirom i svi su s oduševljenjem tražili još! Nestala je za jedan dan! Naravno, napravila sam i drugu i treću turu.

Sada, veganska dobra pavlaka teži da postane odličan veganski sir. No, tek kada usavršim ovaj recept, podeliću ga sa vama!

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: