Ovo možda niste znali o veganima?

Portal „It doesnt taste like chicken“ objavio je listu od 10 stvari koje, možda niste znali o veganima. Blog o veganima pisan je iz ličnog iskustava i verovatno, u njemu možete prepoznati sva pitanja, dileme i strahove koje su i vas mučile pre nego što ste odlučili da menjate ishranu.
Predrasuda o veganstvu je mnogo, a mnogo ima i toga što zapravo, ne znate o veganima! Da li je veganstvo prirodno čoveku i da li je zdravo za nas? Da li vegani unose dovoljno proteina i minerala i da li je biljna ishrana dobra i za decu – samo su neka od uobičajenih pitanja onih koji prelaze na vegansku ishranu.
No, pored promene izhrane, veganstvo podrazumeva i promenu načina života, izbor materijala, garedobe, obuće… a ponekad čak i promenu društva!
Dakle, ovo možda, do sada niste znali o veganima.

1. Nisi svi vegani iz istog razloga

Činjenica je da nisu svi postali vegani iz istog razloga. Naime, jedni se odlučuju za vegansku ishranu zbog zdravlja, a drugi izbacuju sve namirnice životinjskog porekla zbog ljubavi prema životinjama. Svakako, ima i onih koji u veganstvo prelaze zbog vere, društva, okoline, partnera, alergija, srčanih problema, viška kilograma

2. Nisu svi vegani zdravi i ne hrane se isto!

Uprkos činjenici da ima vegana koji pređu na biljnu hranu kako bi rešili zdravstvene probleme, nisu svi vegani zdravi! Veganska hrana, kao i vegetarijanska ili domaća (neveganska) hrana, ne označavaju, apriori zdravu hranu. I vegani mogu jesti gomilu loše i veoma nezdrave hrane!

Vegana, jednostavno ima raznih i različitih!

 

3. Samo ne pitajte za proteine, jer niko o njima ne razmišlja 24 sata!

Za vegane, ovo je jedno veoma dosadno pitanje: „A odakle uzimas proteine?“ Najbolje je da ga i ne postavljate, jer ovo pitanje vegani slušaju skoro svakog dana! Verujete, vegani uopšte nisu u stalnoj jurnajvi za proteinima, jer odavno je janso da meso i pasulj nisu jedini izvori proteina. Proteina ima u skoro svom zelenom povrću (od 20 do 30%), pa čak i u pirinču (10%). Osim toga, nama treba od 8 do 12% proteina dnevno u ishrani!

 

4. Ne pate svi od nedostatka kalcijuma!

Da li znate da u zemljama gde se najviše koriste mlečni proizvodi najviše ima slučajeva obolelelih od osteoporoze, nedostatka kalcijuma i bolesti izazvanih nedostatkom ovog minerala. U Kini, na primer, gde se koriste mlečni proizvodi u manjoj količini, manji je i procenat obolelih od osteoporoze!

Kalcijuma ima uglavnom, u zelenišu, dok kalcijum iz mleka drugih sisara, čovek skoro da i ne može da svari, jer jednostavno, tuđe mleko nije stvoreno za čoveka i skoro 90% ljudi u svetu nije tolerantno na laktozu iz mleka!

Osim ovih zaključaka, tekst donosi još zanimljivih tema i saveta.
Ceo tekst pogledajte na:
https://itdoesnttastelikechicken.com/10-things-you-didnt-know-about-vegans/

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: