Može li brza hrana da bude zdrava hrana?

Može li brza hrana da bude zdrava hrana – pitanje je koje svi često postavimo sebi. Način života ili zdravlje ponekad nas nateraju da razmislimo o kvalitetu hrane koju jedemo. Ako je masovna, industrijska hrana puna raznovrsnih sastojaka i veštačkih aroma, gde kupovati namirnice da bismo se zdravije hranili? Da li se na pijaci prodaje samo zdrava hrana i šta je alternativa picama, bureku, hamburgerima i sličnim brzim masno-slanim obrocima? Jedan od odgovora jesu zdraviji stilovi života (bez pržene hrane, belog brašna, trans masti), spora hrana (spora u spremanju) i sirova veganska izhrana.

Ako ste se odlučili da izbacite meso, mlečne proizvode ili jaja, zarad zdravije ishrane sigurno duže već istražujete koje vam opcije ostaju od „masovne ishrane“? Tu su gotova ili polugotova jela (ne znate kako su spremana), salate, azijska kuhinja, italijanska kuhinja i sva tradicionalna posna jela.

 

No, ipak od čega početi?

Ako ste navikli na nevegansku hranu i prešli ste u vegane zbog zdravlja, u početku slobodno, birajte hranu koja vas duže drži sitim. Kromir i pasulj uz žitarice biće teška kombinacija za varenje, ali će vam se zdržati u stomaku i duže variti. Isto važi i za sledeće kombinacije: pirinač i heljda; heljda i pasulj; kuvani pasulj ili prebranac. Mahunarke „ne vole“ žitarice i da ih treba jesti bez hleba, pirinča, pa čak i namirnica koje sadrže više skroba kao što je krompir. No, ako vam ova kombinacija prija jer se duže vari (kao i neveganska hrana) onda neka to bude vaš izbor bar tri prva meseca od prelaska na vegansku ishranu.

Prelaskom na vegansku hranu, koja je lagana za varenje, uglavnom ljude pratiti strah da će ostati gladni. A uz ovu hranu možete imati osećaj da ste se dobro najeli i duže će vas držati sitim, duže nego sveža salata, musli, sirovo voće, povrće… Za početak je to dobro jer će vas motivisati da istrajete u promeni ishrane.

Kako birati vegansku hranu koja je dobra za vas?

Posle tri ili šest meseci od veganske ishrane, kada skinete višak kilograma, dobijete snagu i energiju, treba da nastavite dalje. Sada je važno da pažljivije kombinujete sastojke koji su dobri za varenje. Možete dodavati zdravije šejkove, sokove, pudinge od svežeg voća i žitarica za doručak, obrok salate za večeru… Da biste više uživali u veganskoj hrani, birajte ono što vas zadovoljava od namirnica po ukusu i sitosti, a što više da bude sirovo. Probajte da izbegavate prženu hranu, rafinisano ulje, belo brašno (pekarske proizvode) i industrijski šećer. Uz ove vrste namirnica nema zdrave ishrane!

Vaši obroci treba da sadrže: ugljene hidrate (žitarice, voće, trave), proteine (mahunarke, pečurke, orašaste plodove) i masti (orašasti plodovi, semena i voće poput avokada, kokosa…)

 

I na kraju, može li brza hrana da bude zdrava?

Može, ako je sirova veganska! U njoj su sačuvani minerali, vitamini, mikro elementi, makro elementi, brzo se vari, ne goji. Ima dosta recepata s klicama, na primer, koje su pravo bogatstvo za organizam! No kada ih skuvate ili ispečete u piti ili musaki, ubili ste ceo smisao isklijavanja, vitamina, minerala…  Šteta je da uništite toliki trud i nutritivnu vrednost klica visokom temperaturom!

No, ako iz nekog razloga ne možete da jedete sirovo ili ako niste još spremni za prelazak na sirovu hranu, birajte bar hranu koja se manje (i kraće) termički obrađuj. Posebno izbegavajte hranu koja se ne pohuje i ne prži u dubokom ulju.

Hrana treba da nam bude i lek i hrana.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: