Najlepši gradovi Evrope prema prepruci turista!

Koji su najlepši i najposećiji gradovi Evrope prema preporuci turista i korisnika Tripadvisor aplikacije za ovu godinu? Glasanje vas možda i neće iznenaditi, jer su se na prvom mestu našli gradovi koji su već decenijama označeni kao „top destinacije“. To su evropske metropole koje, skoro svaki turista želi da poseti bar jednom u životu.

Pogledajte koji su se gradovi našli na prva 3 mesta od 25 evropskih metropola u 2017. godini, koje obavezno treba posetiti.

 

London, Velika Britanija

London: photo: „Time out“

Na prvom mestu, prema glasanju više od pet miliona turista u svetu (5 050 217) nalazi se prestonica Velike Britanije njeni kulturni i istorijski spomenici, muzeji, hoteli, restorani…  Kraljevska opera, Bakingamska palata, Big Ben, Grad umetnosti, arhitekture i modnih dešavanja, London, zaista nudi više od većine drugih evropskih gradova.

Naravno, tu su i šoping centri, jedinstvene dizajnerske radnje, predstavništva velikih svetskih brendova, restorani brze i spore hrane, londonske pijace… Najbolja ulica za kupovinu i modu je Oksford (Oxford Street), za muziku i knjige Abey put (Abbey Road).

Ovde se može naći ponešto za svačiji ukus i džep. Isto je i s hotelima i hostelima i restoranima. Noć u Londonu možete platiti 20 ili 2000 funti. Možete jesti u nekom od veoma skupih restorana, užin robnoj kući Mark & Spenser (sendvič, ceđeni sok i voće). Većina turista preporučuje „Liman restoran“.

 

Pariz, Francuska

Na drugom mestu u 2017. godini, prema proceni turista, našao se glavni grad Francuske. Pripremite se za visoke cene i mnoštvo stvari koje možete videti, obići, probati i kupiti u Parizu. Muzeji i kraljevske palate, čuvene pariske galerije, šetalište na Seni, predivni kafići i restorani….

Mnogo je mesta u Parizu koje treba videti, a koja su svoje opise našla i u romanima, pesmama ili na slikama slavnih umetnika. Hrana je ukusna i uglavnom, skupa. Isto kao i ulaznica za „Diznilend“, gde je skoro svaki detalj osmišljen da vam izmami novac!

I naravno, nikako nesmemo zaboraviti modu! Čuvena francuska moda iznedrila poznate kreatore i kreatorke – od Koko Šanel i njene male crne haljina, poznatih parfema, modernih francuskih modnih brendova i jednostave, „ulične mode“.

 

Rim, Italija

Rim, Tripadviser

Verovatno ste i očekivali da se među prva 3 grada nađe i Rim, zar ne? Italijanska prestonica, možda više od prethodne dve metropole, mami mirisima i ukusima, hranom, espreso kafom… Ovde ćete uživati u ukusnim testeninama, svežim sosevima i prelivima, supi od artičoke, svežoj salati s domaćim maslinovim uljem i slatkišima koje Italijani obožavaju…

Tu su mesta koja treba obavezno posetiti: Koleoseum, fontana Di Trevi, Kraljevska palata, Španske stepenice.

Rim je uvek pun života, turista, poslovnih ljudi, ljubitelja putovanja, mode i dobrog šopinga. Za ljubitelje mode u kupovine, tu su „Kampo de Fjori“ i „Via Veneto“ i mnoštvo modnih događaja.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: