Najbolji izvori gvožđa za anemične

povrcePrešli ste tridesetu, konstantno se osećate umorno, neispavano i verovatno sumnjate da vam je gvožđe ispod donje granice? Verovatno ste u pravu, jer žene između 30 i 39. godine često imaju problem s gvožđem, a najčešći simptomi su: umor i pospanost. Ako vam i analiza krvi potvrdi vaše sumnje, evo nekoliko činjenica o gvožđu i nivou hemoglobina u krvi.

  • najniži nivo gvožđa i hemoglobina u krvi decenijama menja; jedan od razloge jeste i da bi se povećavao broj korisnika suplemenata, odnosno veštačkog gvožđa;
  • najniži nivo gvođža razlikuje se od laboratorije do laboratorije;
  • ako ste u drugom stanju, pred porođaj, krv se rezređuje od osmog meseca, te se nivo krvi prikazuje kao niži.

Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi, a najviše potrebe za gvožđem, imaju deca, tinejdžeri i trudnice.

Prirodni izvori gvožđa

green-marketUkoliko želite da povećate nivo gvožđa na prirodan način, evo nekoliko dobrih resursa ovog minerala koje možete pronaći u prirodnoj ishrani.

Pored jajeta i jetre koji imaju dosta gvožđa, za vegane i vegetarijance, evo dobrih, biljnih izvora gvožđa:

  • sirovi kakao,
  • mahunarke i pečurke,
  • sirova golica,
  • voće: urme, gvožđe, borovnice, jagode, banane i
  • povrće: cvekla i lišće cvekle i slatki krompir.

Sirovi kakao

cokoladaU samo 20 grama sirovog kakaa ima 314 puta više gvožđa nego što vašem organizmu treba u toku dana. Dakle, jedna mala kašika kakaa pomešana s medom ili bananom biće dovoljna da zadovolji dnevni unos gvožđa. Važno je da izaberete sirov, organiski kakao, jer se samim načinom pripreme gubi dosta ovog minerala. Cena možda jeste malo viša, ali je mnogo zdravije i potrebna vam je mala količina za dnevni unos, te se isplati koristiti sirov kakao.

Mahunarke i pečurke

pecurkaMahunarke su svakako, na drugom mestu po količini gvožđa koje sadrže u sebi. Pored toga, one sadrže mnogo više gvožđa nego meso, lakše i kraće se vare (ako ih ne kombinujete s ugljenim hodtratima, poput hleba pirinča ili krompira).

Odlična zamena za meso po proteinima i mineralima su i pečurke, te bi ih češće trebalo imati na meniju.

Voće: urme, borovnice, jagode i banane

berriesDa li znate da čovek može da preživi u pustinji na samo 4 urme dnevno, jer su one odličan izvor minerala i vitamina, uključujući i gvožđe. Dobre su za lečenje anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola… U 100 grama urmi ima oko 0,90 grama gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrednosti. Dobro je što ureme imaju veliku količinu prirodnog šećera, te će ga rado jesti i deca, za razliku od gvožđa u kapsulama.

Sirova golica

Ove semenke su, osim gvožđem, bogate i magnezijumom i kalcijumom. Najbolje bi bilo da ih grickate sveže, jer se termičkom obradom gubi dosta korisnih sastojaka. Dobro je i što ih lako možete kombinovati uz sve: salate, supe, peciva, pa čak i druge zdrave grickalice.

 Povrće: cvekla i lišće cvekle i slatki krompir

povrce-raznoCvekla, de facto ima dosta gvožđa, ali list cvekle ima mnogo više. Najbolje bi bilo da komadić lista ubacite u blender i napravite sok sa limunom, pomoranžom i urmama. Ovaj miks je veoma dobar za apsorpciju gvožđa. Da bi se gvožđe razložilo, potrebno je da unesete i vitamin C, vitamin A, magnezijum, kalcijum.

Dakle, svuda gde možete dodajte i limun ili pomorandžu i sunčajte se što više, jer je i to veoma važno u borbi protiv anemije.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: