Najlepše ljubavne priče – velike ljubavi na filmskom platnu!

Skoro sve velike i fatalne ljubavi, njihove životne, uglavnom tragične ljubavne priče, ali i najlepši poljupci, „vaskrsli“ su i na velikom platnu. Ovi filmovi svakodnevno su punili bioskope i prodavali romane i podsticali na snove o strasnoj ljubavi.

Međutim i ljubavne priče koje su imale svoj vek samo na celuloidnoj traci, izmamile su mnogo suza i uzdaha, kao da su se zaista i dogodile.

Ovo su ljubavne priče koje su dotakle srce milionima ljudi i koje su ušle u istoriju svetske kinematografije po broju gledalaca.

 

Poljupci s vihorom

„Prohujalo s vihorom“, 1939.

Najupečatljivija, svakako je ljubavna priča Skarlet O’Hare i Reda Batlera koja je 1939. godine napravila veliku oluju u bioskopima. Iako su bioskopske stolice u to vreme bile neudobne, a film je trajao više od 3 sata, gledaoci su čekali u redovima da bi kupili kartu i gledali film drugi, treći i ko zna koji put. Film „Prohujalo s vihorom“ (Gone with the wind) ostaće upamćen po nekoliko replika, fantastičnoj glumcima i tužnom ljubavnom kraju. Iz ove ljubavne priče ostalo je nekoliko scena koje se i danas pamte, posebno strasni poljubac Reda Batlera i Skarlet. Iako je, većina američkih kritičara, u to vreme ovu scenu opisala kao suviše prisnu, poljubac Vivijen Li (Vivien Leigh) i Klarka Gebla (Clark Gable) i dalje je prvi na listi najpoznatijih filmskih poljubaca!

 

Sećate li se „Doktora Živaga“ i „Kazablanke“?

Doktor Živago, 1965

Doktor Živago (Doctor Zichvago) potvrđuje filmsko ljubavno pravilo: prave i nesrećne ljubavi, napuniće bioskope! Neostvarena, a željena ljubav izazvala je mnogo suznih očiju. Veliki snovi, zapravo su velike iluzije koje svi bar jednom dožive.

Takva je i „Kazablanka“ (Casablanca, 1942), samo san jednog čoveka kojo ga ceo život priželjkuje. Filmska ljubav Henfri Bogarta i Ingrid Bergman ne samo da nije bila moguća na platnu, već i u stvarnosti.

Kazablanka, 1942

Razlog je bio isti: neko treći! Bogartova žena Majo (Mayo) toliko je bila ljubomorna da je čuveni glumac morao da izbegava Ingrid posle snimanja.

No, publika je obožavala ovaj filmski par, čiju je priču na platnu do kraja 1943. godine videlo oko četiri miliona gledalaca.

 

Nemoguća ljubav na nesrećnom brodu!

Titanic, 1997

I Džejms Kameron (James Cameron) se odlučuje za istu temu: nemoguću ljubav na „Titaniku“ (Titanic, 1997 ). Film je proslavio mladog Leonarda Dikaprija (Leonardo DiCaprio) i Kejst Vinsle (Kate Winslet). Film je dobio fantastičnih 11 Oskara i milionsku publiku širom sveta!

Ona je bogata i verena, a on siromašan, ali veoma šarmantan, ljubazan i talentovan. Njihova ljubav je nemoguća, to je jasno već od prvog pogleda, ali ponekad se događaju i čuda! Toliko neverovatno, ali toliko dirljivo da je nemoguće ostati ravnodušan!

 

Ruske ljubavne priče na filmu!

„Sibirski berberin“ 1998

Nikita Mihalkov (1998) predstavlja Rusiju 1985. godine i ljubavnu priču tvrdoglavnog i pomalo budalastog kadeta (Oleg Menašinkov) i bogate Amerikanke, kurtizane čiji lik tumači Džulija Ormond (Julia Ormond). Film „SIbirski berberin“ (The Barber of Siberia).

Ljubav, strast, ljubomora i na kraju ledeni Sibir.

 

Moderne ruske ljubavne priče

Mnogo je ruskih ljubavnih priča iz stvarnosti ili iz romana poznatih ruskih pisaca imalo svoje pozorišne predstave ili filmske projekcije poput Ane Karenjine, filma „Istok – zapad“ i druge.

 

 

Za kraj, još jedna velika ruska ljubavna priča koja je svoje mesto iz stvarnog života našla na velikom platnu! Film „Matilda“ (2017) koji je otvorio Cinemafest u Srbiji, govori o još jednoj nemogućoj ljubavi poslednjeg Ruskog cara Nikolaja Aleksandroviča (Nikolaj II) i balerine Matilde Kšesinskaje.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: