Najpoznatije frizure kroz vekove

Bez obzira na sezonu i modu, ove 4 frizure ili tačnije rečeno, načini čeljanja i feniranja kose, uvek će biti aktuelni. Neke od njih nosile su vladarke i carice pre mnogo decenija i vekova, a danas ih možete videti na glavi predsednica država, kraljica i poznatih ličnosti modernog doba.

Ovo su najpoznatije frizure kroz vekove koje je za vas spremio najpoznatiji frizer u Srbiji Aleksandar Bjelogrlić, poznatiji kao „Aleksa La Vie“. Aleksine frizure možete videti na svim našim TV stanicama, poznatim voditeljkama, pevačicama, glumicama, manekenkama…

 

Pletenica

Julija TimosenkoFrizura za sva vremena i sve generacije, svakako je pletenica. Omiljene kikice krasile su glave mnogih devojčica, devojki, žena, pa čak i naših baka i prabaka. Takva je i danas, pletenica. Činjenica je da nije za sve prilike, ali je zgodna da se kosa skloni s lica i napravi praktična i jednostavna frizura za svaki dan, posao, sastanak…

Elisabeta, SisiOd devojčice s švajcarskih Alpi – Hajdi, čuvene kraljice Elizabete od Austrije – Sisi, nekadašnje predsednice Ukrajine Julije Timošenko, Doroti iz “Čarobnjak iz Oza”, američke pevačice Bijonse i starlete Kim Kardašijan.

Da, naravno, pletenicu su, šezdeseti godina nosili i Hipici.

 

Frizure koje se i dalje nose

Neke od davno stvorenih frizura i dalje dobijaju svoje „varijacije“ na poznatim ličnostima modernog doba.

„Kreatori frizure Srede Adams sigurno nikada nisu ni pomislili da će njena frizura biti trend posle nekoliko decenija i da će je nosti slavna pop pevačica, Bijonse – ističe Aleksa!

Pored klasične deblje pleteince, dve najpoznatije varijacije na ovu temu su tzv. „riblja kost“ i „kontra pletenica“ (umesto da je klasično uvijena unutra, ova pletenica se uvija spolja).

 

Mini val ili kovrdžava kosa

tina turner, hairSigurno vam je poznato nekoliko stilova – od Tine Tarner koja je nosila “češljani mini val” i koji je njenu kosu pravio bujnom, do tzv. „afričke frizure“ koju su nosile Dženifer Lopez, Majkl Džeskon, Vitni Hjuston.

Tu je i frizura zvana “Mikrofonka”, jer podseća na mikrofon, proslavljena je u filmovima “Diskoteka 54” i Fleš Dens” – dodaje Aleksa.

Za popularnost spiralnog mini val na dugoj kosi jedna od najzaslužnijih je zgodna Šer.

 

Punđa – varijacije jedne frizure kroz bekove

Eva PeronPunđa je jedna od najpoznatijih svečanih frizura ima nekoliko varijacija na istu temu:

  1. „španska punđa“, tačnije zalizana kosa, pokupljena u nizak rep;
  2. druga od varijanti je niska punđa sa šiškama ili stlizovanim prednjim delom kose koju su nosile Eva Peron i Monika Beluči i neodoljiva Odri Hebern u filmu “Doručak kod Tifanija”;
  3. takozvana „banana punđa“ bila je popularna osamdesetih i njena prednost je što je dobra za sve kombinacije.

 

„Rep“ za sve prilke

Aleksa La vie, hairRep kao i punđa, može biti na nekoliko načina postavljen:

Poni (visoki) rep vraća se u modu kao duga kosa i prepoznatljiva frizura krajem osamdesetih i devedesetoih godsina XX veka. Setimo se Madone u filmu Dik Trejsi i njenog nadograđenog repa koji se „njihao“ u nekoliko njenh spotova. Istu frizuru nose i igračice u spotu Robi Vilijamsa;

2015 oscars Jennifer lopezTu je naravno i konjski rep nešto niži, kao što je nosila Dženifer Lopez na dodeli Oskara 2015. godine. Tu je i poznati „konjski“ rep s kraćom kosom koji je proslavila Pinup devojka u filmu “Cry, cry baby”.

Nizak rep, prvo su nosile manekeke na modnim pistama, zato je i nazvan manekenski rep. Nastao je iz praktičnog i sebičnih razloga, jer modni kreatori nisu hteli da pažnju s garderobe skrenu na frizuru.

Danas ga retko možete videti na crvenom tepihu jer degaradiran među među frizerima.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: