Kako napraviti ostavu kad je nemate u stanu?

Nekada obavezan u stanovima špajz, najpre je bio zamenjen ostavom, a potom se vremenom „potpuno“ izgubio. Razlozi su jasni. U razvoj potrošačkog društva, gubile su se navike spremanja zimnice, paradajza i kompota, kako bi se kupovali industrijski proizvodi. Ono što su nekada spremale naše bake, mame već manje spremaju, a generacije koje dolaze, uveliko su navikle na to da sve što im treba ima u prodavnicama, marketima, na pijaci…

Ipak, potreba za špajzom ili sada ostavom, bar manjom nije nestala. U ostavu bi bilo zgodno smestiti ne samo namirnice u teglama i flašama, već i drugo povrće koje ne bi trebalo stavljati u frižider, poput krompira, paradajza, crnog i belog luka. Tu su, naravno i začini, ulja, sokovi…

Evo nekoliko praktičnih rešenja koja se mogu postaviti i dodati u slučaju da nema ostave u stanu.

 

Špajz u ugradnoj kuhinji!

Prvo rešenje može biti praktično za male kuhinje ili generalno, kuhinje  bez ostave. Deo kuhinje koji zauzima malo mesta može biti dobro rešenje za flaše s uljem, sokovima, konzerve sa hranom.

Ovaj pregradni deo može poslužiti i za kutlače, mutilice, kašike za salatu i sličan deo pribora. U fiokama one deluju razbacano i prilično neuredno, ako ih ne rasporedite dobro. U ovom slučaju sve je na svom mestu i veoma pregledno.

Držač za daske i poklopce

U okviru kuhinje, bilo kog dela, može se napraviti u pregrada za poklopce i daske za seckanje.

Daske zauzimaju dosta mesta, kao i poklopci od stklenih ili plastičnih posuda koje se mogu spakovati jedne u druge. Poklopce je nezgodno naređati jedne na druge, pa čak i jedne pored drugih (uspravno). Osim ako nemate pregrade ili šipke koje će da ih drže, kao u ovom slučaju. Neće padati, neće se mešati i preklapati.

Napravite ostavu za hranu u plakaru

Ostavu za hranu možete napraviti i u plakaru (u hodniku) ili u jednom delu kuhinje. Ako postoji deo zida koji ima veću dubinu, možete ga pretvoriti u plitku ostavu za hranu. Tu možete držati začine, pirinač, pasulj, povrće…

Prvi predlog može biti ostava s fiokama koje se izvlače (kao na prvoj slici), a drugi ostava koja ne zauzima više od 40-50 cm, uključujući i stranice plakara. Ukoliko namirnice pakujete u kutije, izgledaće pregledno, posebno kada kutije možete naređati jedne na druge da se sve bude transparentno.

Napravite ostavu za kučnu hemiju!

Kućna hemija se skladišti ispod slivnika, iza wc šolje, ispod sudopere… Uglavnom, ne znamo gde bismo je postavili i ona ume da deluje neuredno i nabacano. Pritom, skuplja prašinu i na dohvat ruke je deci. Drugo, jedna ostava vam neće biti dovoljna za namirnice i kućnu hemiju, jer ih ne možete staviti zajedno.

Verovatno najbolje rešenje je ugradni lavabo u kupatilu ispod kojeg se mogu postaviti dve police na kojima će biti kućna hemija.

Drugi predlog je napraviti ostavu na vratima gde vam se nalazi mašina za pranje i sušenje veša i postaviti na unutrašnji deo vrata flase s kucnom hemijom (kao na slici).

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: