Nega oštećene i farbane kose

Nega oštećene i farbane kose  važna je tokom cele godine, a posebno tokom letnjih dana kada je so i vlaga dodatno isušuju. Nekada su, tokom leta, žene na primorju utrljavale maslinovo ulje u koren glave i vlasi. I danas se preporučuje nega uljima koja imaju blagodetna dejstva za oporavak znatno isušene i farbane kose.

Kada kupujete kozmetiku za negu kose, birajte pakovanja i balzame koja sadrže neka od ovih lekovitih ulja: maslinovo, arganovo, čičkovo i kokosovu ili aloja veru.

Ova ulja koja hrane, regenerišu kosu i kožu glave, podstiču rast dlake, sprečavaju opadanje kose i štite dlaku od pucanja i isušivanja.

Zašto su dobri kokosovo ulje i aloja vera?

Kokosovo ulje je idealno za negu celog tela i kose!

Kokosovo ulje koje se dugo već ne primenjuje samo u ishrani, već i u kozmetici. Ono se sastoji od 90% zasićenih masnih kiselina, vitamina E i vitamina K i minerala.

Kokosovo ulje je veoma dobro za negu oštećene kose, jer štiti kožu glave, a kosi vraćaju prirodnost i zdravu strukturu.  Ono podstiče rast folikula, regeneriše kosu i sprečava njeno opadanje i “cvetanje”

Kada ga budete utrljali u koren glave, osetićete i njegovo umirujuće dejstvo, zbog čega se korsiti i prostiv stresa. Nežna masaža glave kokosovim uljem pomaže u uklanjanju mentalnog umora.

 

Aleksandar Veliki je koristio aloja veru

 Aloja vera sadrži oko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka, kao što su, vitamini: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folna kiselina, aminokiseline, enzimi, saponini i minerali: kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, itd.

Pomaže kod gubitka kose, jer sprečava opadanje i stimulise rast nove kose.

Idealna i za kosu koja se brzo masti, a reguliše i preterano perutanje i ljuštenje kože (kod psorijaze na primer).

Zašto žumance više nije dobro pakovanje za kosu?

No, činjenica je da se promenila i naša kozmetika za negu kose, kao i vazduh koji nas okružuje, voda koju pijemo i hrana koju jedemo. Dakle, sve više tretiramo kosu farbama, vrelim vazduhom iz fena, a sve je manje negujemo.

A kada to i činimo, treba da imamo na umu da za negu kose više nije dovoljno obično žumance, već kombinacija ulja i sastojaka za negu kose.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: