Nega stopala – pedikir, refleksologija, aromaterapija…

Nega stopala važna je za celokupan organizam, ne samo zbog estetskih, već i zbog zdravstvenih razloga. Stopala nose težinu našeg tela tokom čitavog dana. Veoma su osetljiva i na njima se nalazi, čak preko 7 000 nervnih završetaka. Ovi nervni završeci detektuju svaku površinu po kojoj gazimo. Zbog toga nam nekad ne prijaju kamenčići ili tvrda i hrapava podloga, iako je i ona odličan tretman za nas!

Nega stopala može biti estetska i medicinska, a pored nege stopala za koju svi znamo – pedikira, postoje raznovrsni tretmani i terapije koje nam predstavlja Jadranka Mugoša, specijalista medicinske estetike i nastavnik estetske njege u Stručnoj medicinskoj školi u Podgorici.

 

Koju i kakvu negu stopala izabrati?

Čak 26 kostiju, 33 zgloba i 19 mišića koji se nalaze u stopalima, zaslužni su za rad stopala, zdravo hodanje i vrlo je važno da budu zdrava i dobro negovana. Od nege stopala, kod nas su uglavnom, zastupljeni estetski pedikir tretmani.

Klijentima je asocijacija za pedikir najčešće, samo obrada plantarnog svoda i oblikovanje i dekoracija nokatne ploče – objašnjava Jadranka.

Pošto nemaju svi zdrava stopala, nekada je potrebno zbrinuti bolesno stopalo poštujući proceduru – dodaje naša sagovornica.

Redovan pedikir tretman treba sprovoditi jednom mesečno. U spa i velnes centrima možete pronaći tretmane kao sto su: hod po malinama, hod po četinama, masaža stopala, Feet in the creek, peloidoterapija… Osim toga, postoje razni ugođaji, tretmani kao što je masaža stopala, refleksologija, aromaterapija stopala, Kneio terapija, peloidoterapaija, hidroterapija, hod po travi. Spisak je dugačak.

 

Strukovni estetičar ili samo kozmetičar?

Danas je sve više samozvanih kozmetičara, koji nemaju dovoljno znanja, a koje je neophodno da bi se tretman stopala izveo bez posledica – objašnjava Jadranka Mugoša.

Zbog nestručnosti kozmeticara, često se stvaraju gljivične i bakterijske infekcije na stopalima. Glavni zadatak medicinskog kozmetičara je da prepozna promene na prstima i stopalu i uradi tretman stopala poštujući proceduru. Medicinski kozmetičar bi trebalo i da predloži tok lečenja ili nege stopala. Osim toga, kozmetičari, nakon četvorogodišnje medicinske škole stiču znanja i veštine iz oblasti nege lica i tela. To znači, i iz dekorativnih i korektivnih procedura, oblasti anticelulit tretmana i masaža, kao i aparaturnih tretmana lica i tela.

 

Nega stopala zavisi od kulture i navika

Nega stopala i posvećenost telu zavise od kulture i tradicije. U Azijskim zemljama, velika pažnja se pridaje negovanju lica i tela, tretmanima ulepšavanja, masažama i vežbama za telo, uključujući i stopala. Tako na primer, na Tajlandu i u Kambodži, možete skoro svuda videti salone za masažu stopala. Ovi tretmani nisu skupi, a veoma su prijatni, posebno kada kao turista provedete nekoliko sati dnevno hodajući. Pored masaže, postoje i tretmani s ribicama, gde zapravo, stavite noge u vodu s ribicama koje vam „grickaju“ izumrle delove kože na stopalima.

Stručnjaci za refleksologiju kažu da je hod po kamenju i kamenčićima najbolja masaža stopala i terapija za ceo organizam. U svakom slučaju, hodanje po prirodnoj podlozi je znatno bolji od hoda veštačkih i hoda po parketu, pločicama ili betonu.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: