Obrok salata po principima ajurvede

Ako ste i vi ljubitelj obrok salata, evo jedne salate koja čini kombinaciju zdravog, veganskog recepta i obroka pripremljenog po principima ajurvede.

Činjenica je da su ajurvedski obroci uglavnom kuvani, a veganska najzdravija hrana, svakako je sirova, no ova salate se može uklopiti s principima ajurvede.

Ajurveda preporučuje kombinovanje svih 5 ukusa u jednom obroku: slatko, slano, kiselo, gorko i ljuto. Ova obrok salata sadrži sve osim gorkog ili oporog ukusa, a ljuto možete dodati, po potrebi. Ako dodate ljutu papriku, onda će vam ona dobro zagrejati organizam i tako, skoro da dobijate topao obrok.

Evo recepta za obrok salatu koja sadrži samo 4 sastojka i začine, a neodoljivo je ukusna i brzo se sprema!

 

I salata i obrok!

Na prelasku toplih u hladne dane, ako vam ponestane ideja za sirove veganske obroke, ova obrok salata može biti dobar i praktičan izbor.

Da biste je spremili potrebni su vam sledeći sastojci:

  • kukuruz šećerac (najlakše je koristiti zamrznuti kukuruz u pakovanju, jer nije kuvan već blanširan (potopljen u vruću vodu od 5 do 20 minuta),
  • šaka sitno seckanih maslina,
  • 1 paprika sitno seckana,
  • manji paradajz seckan na kocke,
  • hladno ceđeno maslinovo ulje
  • umeboši sirće (ili limun i zdravija so),
  • prstohvat sitno seckanog peršuna.

Kukuruz se, ipak ne može koristiti potpuno sirov, kao i krompir. Zbog velike količine skroba, lakše se jede i vari kada je bar malo blanširan ili blago prokuvan na niskoj temperaturi u dobroj posudi.

 

Obrok salata za večeru?

Ovo može biti dobar izbor za večeru kada nam treba lakša hrana pred spavanje. Priprema će trajati oko 5 minuta. Ako je kukuruz zaleđen, operite ga u vrućoj ili toploj vodi i iscedite višak vode iz njega kroz cednicu (ili šakama). Paradajz i papriku iseckajte na sitne kockice, a masline na male krugove. Izmeđajte sve zajedno i dodajte maslinovo ulji umeboši sirće.

Umeboši sirće se pravi od japanske šljive koja nije sazrela već je fermentisala, te daje blago kiseo i slan ukus. Ako koristite umeboši sirće, ne treba da dodajete so, niti limun. Ako ga nemate u kući ili ne želite da ga koristite, onda je kombinacija limuna, soli i ulja dovoljna da začini salatu. Mogu ga uzimati i deca, jer je prirodni probiotik i nije peviše fermentisan, tj. kiseo.

Na kraju dodajte malo peršuna – prstohvat da ukrasite salatu ili više ako želite da iskoristite njegova korisna svojstva i vitamin C.

 

Slatko, slano, kiselo. A ljuto?

Salata sjedinjuje više ukusa, što je prema ajurvedi dovoljno da budemo siti posle obroka. Ako tokom ručka jedete samo slan obrok, verovatno će vam čulo ukusa „tražiti“ još neki ukus ili ćete imati osećaj gladi, pošto ste zadovoljili potrebu za samo samo jednim ukusom. Prema ajurvedi, u jednom obroku, idealno je imati sve ukuse da bismo imali osećaj sitosti. Ako ste ljubitelj ljutog, dodajte sitno seckanu zelenu, ljutu papriku ili dodajte malo kajenske mlevene ljute paprike. Ona će vam zagrejati organizam, poboljšati cirkulaciju, a ujedno će i podstaći blago čišćenje organizma.

Inače, salata se odlično kombinuje s plavim patlidžanom sušenim u marinadi od začina.

Uživajte u mešavini ukusa!

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: