Poroci velikih književnika: kafa, alkohol, kocka i rasipništvo…

Stiven King

Brilijatnog uma i britkog pera, stvarali su dela u kojima se može hiljadu puta uživati, no znate li koji su im poroci pomagali da pišu danima?

S kakvim slabostima i strahovima su se borili? Alkoholi i narkotici? Ako ste pomislili na njih, uglavnom ste u pravu. Isto kao i poznate ličnosti danas. Posebno novinari i književnici, koji traže „pomoćno sredstvo“ koje će ih inspirisati za bar jedno remek delo.

Ovo su poroci velikih književnika čija imena su ušla u skoro sve škole u svetu…

 

Kocka i kafa za Dostojevskog i Balzaka

Onore de Balzak

Dva masetralna uma, veoma talentovana za pisanje, opisala su svoje strasti i salbosti u svojim delima. Fjodor Dostojevski (Fyodor Dpstoevsky) obožavao je kockanje, posebon rulet. Brzo je pisao kako bi što pre mogao da pisaći sto zameni kockarskim i da plati svoje strasti. Svoju opsesiju i jurnjavu za kockom opisao je u „Kockaru“.

Onore de Balzak (Honore de Balzac) je tokom pisanja ispijao i do 50 šolja kafa dnevno kako bi ostao budan danima. No, ubrzo mu je to postalo malo! Počeo je i da jede zrna kafe. Pre nego što je umro od kombinacije trovanja kofeinom i pucanja čira, zapisao je svoje ludilo u eseju“ Zadovoljstvo i usud kafe“.

 

„Alkohol je način da završite dan“

Ernest Hemingvej

Ovim motom, slavni Ernest Hemingvej (Ernest Hemingway) završavao je dan, uz minimum 5 šampanjskih čaša. Teški alkoholizam prerastao je u još težu depresiju koju je bezuspešno lečio u bolnici. Njegova strast, pored šampanjca bili su: absint, mohito i teški alkoholni kokteli.

Kada je izašao iz bolnice, ubio se sačmarom u svom domu.

 

Poroci u čaši zamenjeni su porocima u prahu

Šarl Bodler

Alkoholu nisu odoleli ni mnogi drugi književnici, poput Šarla Bodlera (Charles Baudleaire), Sivena Kinga (Stephen King), Vilijama Funkenera (Villiam Faukner) koji je viskijem „spasavao dobre ideje od zaborava.“ On nije verovao da alkohol podstiče pisanje, ali nije ni pisao bez njega. Svaku noć, uz flašu dobrog viskija, stvarao je nova dela.

Kada su se u književnim krugovima pojavili opijati, slavni pisci su alkohol zamenili novim, skupljim porocima: hašišom, kokainom i opijumom.

Bodler je govorio:“Vino uznosi volju, hašiš je uništava.“

Stiven King je tešku zavisnost od alkohola zamenio novom zavisnošću: kokainom. Teško je uspevao da trezan ili bez narkotika spoji nekoliko sati.

 

Promiskuitet i rasipništvo Gordona Bajrona

Džord Bajron

Veoma brilijantnog uma, Džordž Gordon Bajron (George Gordon Byron), bio je promiskuitetni rasipnik. Njegovi poroci su bili raznovrsni. Voleo je da troši dosta novca na nakit, piće, skupu odeću, pa čak i zlatni konac za čišćenje zuba!

Kažu da je voleo žene i muškarce, a nije odoleo čak ni svojoj rođaki! Za godinu dana u Veneciji spavao je čak sa 250 žena! Negova ljubavnica, udata dama iz visokog društva, opisala ga je kao „ludog, lošeg i opasnog.“

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: