Poznati karnevali kao svetska zabava

Karnevali su periodi slavlja i obično se održavaju u februaru ili martu. Posle karnevala počinje veliki Uskršnji post. Slavi se na različite načine širom sveta, a svi oni uključuju maske, kostime, elemente cirkusa, veselu muziku i druženje.

Maske i kostimi omogućavaju ljudima da se opuste i iskoče iz standardnih socijalnih normi. Karnevali su način da izađete iz individualne sfere i budete deo velikog grupnog slavlja. 

 

Karnevali i religija

Svrha je da se ljudi oslobode inhibicija i frustracija, pre nego što počne period posta, tokom kojeg se praktikuje umerenost, ozbiljnost i suzdržavanje od hrane koja je mrsna.  

Karneval je potekao od pre-hrišćanskih narodnih rituala kojima su se terali mračni zimski duhovi. On je simbol je pretvaranje tame u svetlo, odlaska zime i dolaska proleća. Smatra se da su karnevali potekli i od rimskih festivala Saturnalija i Bahanalija.

Tokom vekova hrišćanska crkva shvatila je, da je lakše da se ova paganska proslava integriše u crkveni kalendar, nego da se bore protiv nje. 

 

Poznati karnevali u svetu

Venecijanski Karneval je dugo bio najpoznatiji. Odatle se tradicija proširila na Španiju, Portugal, Francusku, Severnu Ameriku, Karibe i Latinsku Ameriku.

U Nemačkoj i susednim zemljama Karneval je takođe postao popularan početkom 19-tog veka i danas je jedan od omiljenih praznika. U Rusiji se slavi pod imenom Maslenica. 

U našem regionu poznati su: Strumički Karneval u Makedoniji, koji se slavi od sredine 17-tog veka, slovenčki u gradu Ptuj, a najpoznatiji je riječki karneval u Hrvatskoj. 

U Grčkoj tradicija karnevala rasprostranjena je još od antičkog doba, od festivala posvećenih Dioniziju i Kronosu. Najveći karneval je u Patrasu.

 

Karnevali u Srbiji

U prostoru za događaje Fabrika, u petak 16. februara od 22h, obeležava se ova vesela svetska tradicija. Uz muziku Loco benda, izvođače na štulama, konfete, vino, koktele i s beogradskim šarmom i dinamikom.

Publika će svojim ovacijama glasati za najbolje maske, a za one koji hoće da učestvuju, da se opuste, a nemaju vremena da traže maske i kostime, biće mogućnost šminkanja i kostimiranja na licu mesta. 

Više informacija na: https://www.facebook.com/events/1563002413818807/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: