Pravilno čuvanje i mešanje voća i povrća

Da biste imali što duže sveže namirnice, da se ne bi voće i povrće brzo kvarilo, veoma je važno praviln čuvanje i mešanje voća i povrća. Neko voće, na primer brzo truli, te ga ne treba čuvati, niti mešati s drugim voćem. Tako na primer, jabuke ne treba mešati s drugim voćem, pečurke i povrće ne treba držati u plastičnim kesama u frižideru, a luk i paradajz, uopšte ne treba držati u frižideru!

Ovo su samo neka od pravila za čuvanje i skladištenje voća i povrća, posebno ako želite da budu sveže, puni vitamina i minerala i da se brzo ne kvare.

 

Povrće, pečurke i hleb čuvajte u papirnim kesama!

Od kupovine do upotrebe većinu povrća najbolje je čuvati u frižideru u papirnim ili platnenim kesama. Nikako se ne preporučuju plastične kese, niti posude zbog vlage i buđi. Čak i dok se ne pojavi plesan, povrće brzo menja miris i strukturu. Najbolje je da ga čuvate neoprano i neoljušteno do same upotrebe i na tamnom i hladnom mestu.

Isto važi i za pečurke koje, takođe ne trpe vlagu, posebno ako su sušene! I hleb je bolje čuvati u papirnoj kesi, ne u plastičnoj jer će zbog kvasca brzo početi da miriše zbog plesni.

Paradajz, crni i beli luk ne treba uopšte, čuvati u frižideru, već u špajzu ili na drugom tamnom i hladnom mestu.

 

Čuvanje i mešanje voća

Znate li da jabuke ne treba mešati s ostalim voćem jer će sve brzo izgubiti svežinu i početi da truli? Jabuke i kruške treba odvojiti od ostalog voće da se drugo voće ne bi brzo pokvarilo. Suvo voće voće možete držati na stolu, kratkotrajno ili u teglama u ostavi, dugotrajno. I orasi i suvo voće često mogu imati spore gljivica po sebi, te ih treba držati na hladnom mestu i obavezno oprati pre jela ili potpiti u vodu bar, na 20 minuta.

Mekano voće kajsije, breskve, bobičasto voće i grožđe, rasporedite u tanjem sloju da se, od težine ne bi brže kvarilo.

 

Zlatno pravilo čuvanja – 3 dana od branja!

Verovatno ste čuli za zlatno pravilo čuvanja voća i povrća – najviše 3 dana u frižideru. Zašto se spanać i sveža zelena salata i drugo zeleno lisnato povrće čuvaju samo 3 dana od branja? Ovo povrće brzo gubi vodu i enzime koji se, u namirnicama, čuvaju samo 3 dana. Bobičasto sveže voće, takođe je veoma osetljivo i trebalo bi ga brzo pojesti. Isto važi i za većinu sokova koje cedite, posebno sokove koij brzo oksidiraju (to možete primetiti po tamnijoj boji), osim za sok od cvekle za koji se preporučuje da se pije svež.

Načeto voće ili začinjenu salatu treba pojesti odmah, nikako se ne preporučuje čuvanje za kasnije. Jedno voće koje može da „izdrži“ ceo dan jeste lubenica.

Dakle, bolje je češće kupovati sveže namirnice na pijaci, nego koristiti voće i povrće umanjene nutritivne vrednosti.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: