Priridni probiotici – gde ih ima i kako nam pomažu?

Dugo već slušamo kako su probiotici, zapravo dobre bakterije koje nam pomažu na više načina i da ih je dobro uzimati ili dodavati u ishranu. Takođe, oni smanjuju negativno dejstvo antibiotika, te su posebno korisni posle perioda prehlade i virusa, odnosno kada se antibiotici nisu mogli izbeći.

No, pored probiotika koje možete kupiti u apoteci, sigurno ste čuli i za prirodne probiotike? Ako niste, evo gde sve ima prirodnih probiotika i kako nam oni mogu pomoći.

 

Pametan izbor probiotika?

Najpre treba da znate da nisu svi probiotici isti i da treba da napravite pametan izbor probiotika na osnovu sastava. Ak ste vegan, birajte probiotik za vegane (jasno je istaknuto na deklaraciji proizvoda). Probiotici treba da sadrže dobar odnos bakterija i jasno istaknut rok trajanja. Studije su pokazale da se zahvaljujući Bifidobacterium lactis HN019tm podstiče redovno varenje i pražnjenje creva, zbog čega se ova bakterija dodaje u jogurt. Prirodno je sadrže svi fermentisani proizvodi.

Probiotici mogu pomoći da se reguliše redovna stolica, tj. podstiču redovnije pražnjenje creva. Posle primene atibiotika, kada se uništavaju dobre bakterije u crevima, probiotici regulišu rad creva i odnos dobrih i loših bakterija.

 

Prirodni probiotici

Najbolji izvor prirodnih probiotika, posebno za vegane, jeste fermentisana hrana biljnog porekla. Dakle, slobodno uzimajte što više kiselog kupusa i druge fermentisane hrane. Ako ste napravili svoj jogurt ili pavlaku od orašastih plodova ili kokosovog mleka  i dodali u nju probiotik, to vam može biti odličan izvor biljnih probiotika.

A da bi se održa broj dobrih bakterija, jedite što više zdrave, domaće čokolade koju ste sami napravili. Čokolada ima veoma nizak udeo vlage, a to je potrebno da ne bi opada broj dobrih bakterija u organizmu.

S druge strane, dobra čokolada, posebno ako ste je sami napravili i ako ne sadrži industrijski šećer, biće dobar slatkiš i vama i vašem detetu, zar ne?

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: