Prirodne zamene za dezodorans

Leti, kada se usled visokih temperatura i telo više znoji, češće upotrebljavamo dezodoranse i antiperspirante. Antiperspiranti zatvaraju izlaze znojnih kanala i na taj način sprečavaju znojenje, dok dezodoransi maskiraju miris znoja, ali ga ne sprečavaju. Zapravo, znoj i nema miris, već ga, nakon nekog vremena imaju bakterije koje razlažu znoj. Zbog toga je skoro svaki dezodorans antibakterijski. Ono što već dugo nije tajna je da se u njima nalazi mnogo štetnih sastojaka, kao što su aluminijumska so, parabeni, propilen glikol (Propylene Glycol) ili triklosan (Triclosan). Za one koji žele da sve to izbegnu, izdvojili smo prirodne zamene za dezodorans.

 

Soda bikarbona na 3 načina

Sodom bikarbonom jednostavno napuderišite predeo pazuha.

Ukoliko vam je zgodnije, možete kašiku sode izmešati sa šoljom klučale vode i rastvor koristiti za nanošenje vatnim tamponom.

Evo ga i recept za prirodni dezodorans u kome je soda bikarbona, takođe prisutna:

  • 2 kašike sode bikarbone,
  • 2 kašike kukuruznog skroba,
  • 50 ml kokosovog ulja i
  • 30 do 40 kapi etarskog ulja po želji.

Izmešajte sve sastojke i čuvajte u manjoj staklenoj tegli sa širokim grlićem. Zgodno će biti i da smesu premestite u prazno pakovanje od kupovnog dezodoransa ili antiperspiranta.

 

Recept za dezodorans u spreju i ulja

U čistom obliku etarska ulja mogu iziritirati kožu, ali u kombinaciji sa nekim od baznih, poput bademovog, ulja od koštica grožđa ili od kamilice, u odnosu 1:2, slobodno možete koristiti. Birajte etarska ulja koja imaju i antibakterijska svojstva i miris koji volite. To može biti ulje od narandže, grejpfruta ili ruzmrina.

Eterična ulja možete koristiti i za dezodorans u spreju po ovom receptu:

  • 1 kašika ruzmarina
  • 100 ml ključale vode,
  • 50 ml alkohola (nije obavezno) i
  • 10 do 20 kapi etaričnog ulja (ruže, jasmina ili drugog po vašoj želji).

Ključalom vodom prelijte ruzmarin i procedite posle 10 minuta. Kada se ohladi dodajte akohol i ulja. Sipajte u bočicu koja ima pumpicu sa sprejem ili nanosite vatnim tamponom na spornu zonu.

 

Čaj s limunom za negu

Kada u šolju ohlađenoj čaja od kamilice ili nekog drugog cveta, dodate sok od jednog limuna, dobićete sredstvo kojim slobodno možete prskati kožu nekoliko puta dnevno.

Limun i njegova kiselina efikasno će uništiti bakterije ukoliko 5 minuta pod pazuhom budete držali 2 parčića limuna. Limeta će imati isto dejstvo i malo drugačiji miris. U oba slučaja, citrusi će vam obezbediti osećaj svežine.

Jabukovo ili vinsko sirće, slićno će delovati kao limunska kiselina, tako da ujutru možete delove koji se znoje istrljati vatnim tamponom namočenim u nešto od toga.

 

Kada je u pitanju miris tela, pored redovne higijene i nege, veliki uticaj ima i ishrana kao i kompletno zdrastveno stanje čoveka. Ljudi koji jedu više svežih namirnica, siguno je da će mnogo prijatnije mirisati i nakon većih fizičkih aktivnosti u odnosu na one koji jedu prerađenu industrijsku hranu i unose manje tečnosti.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: