Recite zbogom krznu – modne kuće izbacuju krzno!

Foto: PETA

Dobre vesti nam stižu iz velikih modnih kuća – one će reći zbogom krznu!

Neetičnost nošenja krzna potvrdile su vodeće svetske modne kuće: Guči (Gucci), Đorđo Armani (Georgo Armani), Hugo Bos (Hugo Boss), Net-a-Portera (Net-a-Portera), Stela Makartni (Stelle McCartney). Ovi brendovi više neće koristiti, promovisati, niti reklamirati životinjsko krzno.

Kako sami kažu: „Postoji rastući deo novih, etički osvešćenih potrošača kojima je stalo do inovacija i društvene odgovornosti. Oni ne žele da imaju ništa sa zastarelim i okrutnim proizvodima poput krzna“.

Činjenica da najveći broj životinja umre zbog raznih industrija govori o surovosti čoveka. Oko 70 miliona životinja godišnje umre zbog modne industrije! One za odeću koriste krzno oderanih činčila, lisica, zečeva i drugih životinja s kojima delimo planetu, na neravnopravan način.

Zemlje koje štite životinje zabranjuju proizvodnju krzna

Foto: PETA

U mnogobrojnim evropskim zemljama: Austriji, Hrvatskoj, Republici Češkoj, Makedoniji, Holandiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i dve regije u Belgiji zabranjena je proizvodnja krzna. Nemačka i Švajcarska su uvele striktne propise koji praktično, onemogućavaju ili zabranjuju rad farmi krzna.

U skoro svim evropskim zemljama postoje pokreti za zabranu uzgoja životinja radi krzna. Nedavno je Poljska, drugi po veličini proizvođač krzna u Evropi, uvela zakon u parlament koji će zabraniti proizvodnju krzna.

Nažalost, uzgajivači se sele iz zemalja sa strogim zakonima zaštite životne sredine i iz zemalja kod kojih je zabrana farmi krzna već na snazi, u zemlje koje nemaju dobre zakone zaštite životne sredine i zakone zaštite životinja i čiji su političari nedosledni – ističe Snežana Milovanović, predsednica Udruženja “Sloboda za životinje”.

Važeći Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije donet je 2009. godine i članom 7. stavom 37. zabranjuje držanje, reprodukciju, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje radi proizvodnje krzna i kože. Član 89. kaže da će se zabrana iz stava 37. ovog zakona primenjivati počevši od 1. januara 2019. godine.

 

Recite NE krznu i podržite životinje!

U Hrvatskoj je od 01. 01. 2017. zabrana na snazi, a parlament BiH je postojeću zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna odložio do 2028. godine (osim pasa i mačaka).

Udruženje “Sloboda za životinje” održaće protest 25. 11. u 12.00 časova u Knez Mihailovoj ulici (kod Česme). Svako ko voli životinje i zna koliko dobrobiti mogu učiniti, posebno oni koji imaju kućne ljubimce, treba da kaže NE krznu.

Odeća od životinjskog krzna nikako ne treba da bude prestiž, već dokaz čovekove sramote, okrutnosti i ekološke neosvešćenosti.

Foto: PETA i udruženje „Sloboda za životinje

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: