Samo zdrava hrana je održiva hrana!

Kulinarski maraton ”Cookathon” održan je kao završni događaj trogodišnjeg projekta ”Hrana sutrašnjice” (Food for Tomorrow) Švedskog instituta i ambasade Švedske Srbiji, čija tema je bila i održiva ishrana.

”Cookathon” je održan u saradnji sa Metro HoReCa centrom u Beogradu. U takmičenju je učestvovalo šest tročlanih ekipa koje su činili: kuvar, bloger posvećen pripremi hrane i učenik kuvarske škole. Zadatak je bio da, od sezonskih, lokalnih namirnica, pripreme po dva  jela u skladu s ciljevima Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

 

Zdrava priprema hrane je važna i nama i planeti

Juakim Vern, zamenik ambasadora Švedske

”Namera nam je bila da kroz ”Hranu sutrašnjice” ukažemo na važnost održive hrane za zdravlje svakog pojedinca i očuvanje planete. Uspeli smo da probudimo ekološku svest u pripremi hrane”, rekao je zamenik ambasadora Švedske Juakim Vern.

Prethodne tri godine ambasada i Švedski institut realizovali su projekat o zdravom pripremanju hrane u Srbiji i u regionu. Menadžerka projekta ”Hrana sutrašnjice” Birgita Tenander iz Švedskog instituta kaže da je namera bila da proizvodnju i konzumaciju hrane posmatraju na ekološki održiv način, s izgrađenom svešću o količini hrane koja se svakodnevno baca.

 

Šta je hrana sutrašnjice i kako smanjiti bacanje hrane?

Birgita Tenander, Švedski institut

”Imali smo više od deset događaja u regionu, gde su se sreli mali proizvođači hrane sa poljoprivrednicima, kuvarima, vlasnicima restorana, ekološkim aktivistima, medijima i blogerima. To dokazuje da je hrana tema koja nas povezuje” rekla je Birgita Tenander. Ona je dodala da je hrana izazovna tema bez obzira na to da li neko živi u selu ili u gradu i da je ohrabruje činjenica koliko je ljudi u regionu spremno da promeni pristup pripremi hrane zarad zdravlja i očuvanja planete.

 

Hrana bez mesa je održiva hrana za budućnost

Magnus Naes

Šta je održiva hrana za čoveka i za planetu, pokazala su mnogobrojna istraživanja i vegetarijanski trendovi u svetu. Među učesnicima je bio i švedski kuvar Magnus Naes, koji je osmislio vegetarijanski jelovnik za učenike u školama u Stokholmu. Naime, prilikom glasanja, 70% učenika se izjasnilo za vegetarijansku ishranu jer je održiva.

Magnus kaže da je izazov raditi za osvešćenu decu koji kažu da im Većina u kući, upravo ta hrana najviše nedostaje. On već sedam godina kuva za 700 učenika koji vole raznovrsnou vegetarijansku ishranu. Činjenica je, da je zdrava, veganska hrana, zapravo jedina održiva hrana. To je najbolji izbor za lično zdravlje i okolinu.

Kao rezultat kulinarskog takmičenja ”Cookathona” ambasada Švedske u saradnji s Metro HoReCa centrom objaviće prvi održivi kuvar u kojem će biti predstavljeni recepti za pripremu obroka, u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: